Intocht Sinterklaas kostte 27.000 euro

mainImage
Intocht Sinterklaas kostte 27.000 euro

De politieke partij Nida, die net als de PvdA in Rotterdam volgend jaar van alle Zwarte Pieten verlost wil zijn, vond in de laatste gemeenteraadsvergadering dat de politiek weldegelijk een beslissende partij is over het uiterlijk van de knecht ''omdat de gemeente de intocht van Sinterklaas subsidieert.’’
Dixit Nourdin el Ouali.
Met het intrekken van de subsidie van Sport & Cultuur voor het feest is er volgens Locoburgemeester Bert Wijbenga geen sprake meer van rechtstreekse financiering door de gemeente, maar uitsluitend nu nog indirect via de Stichting Rotterdam Festivals. Daarmee past het de gemeente niet ‘’om nadere invloed’’ uit te oefenen op het uiterlijk van Piet, zegt hij.

De intocht van Sinterklaas is onderdeel van het Rotterdamse Evenementenbeleid, maar – schrijft Wybenga – wordt uitgevoerd door de Stichting Rotterdam Festivals. In de praktijk delegeert de SRF het weer aan de studentenorganisatie SNIC en dat kreeg in 2017 nog 10.000 euro van SFR en 14.100 van Sport & Cultuur. In 2018 verviel die laatste 14.100, maar stelde de Stichting Rotterdam Festivals simsalabim toch 27.000 beschikbaar voor een intocht, die recent bij het startpunt rond de Erasmusbrug mislukte door demonstrerende voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Voor ‘het gezicht’ was de gemeente daarmee geen rechtstreeks subsidiërende partij meer en hoefde het letterlijk en figuurlijk ook geen kleur meer te bekennen.

In de wijken zijn de Sinterklaasactiviteiten trouwens voornamelijk bewonersinitiatieven geweest met ook indirecte financiering: de bijdragen worden toegekend door de gebiedscommissies. Tot nu toe gaat het om een bedrag van 66.601 euro, meldt Wijbenga. Er moeten nog enkele facturen volgen.

''Maar wie het ook betaalt, het maakt me eigenlijk niet uit. Al betalen we elke pepernoot. De politiek gaat niet over de kleur’’, aldus VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans.


Foto: Digitaal Dagblad