Jami krijgt standje, hij zei Zwarte Piet

mainImage
Jami krijgt standje, hij zei Zwarte Piet

Tijdens de discussie over de constatering van Leefbaar Rotterdam dat 20 tot 30 procent van de Turkse Nederlanders met een bijstandsuitkering hun buitenlands vermogen verzwijgen verweet raadslid Ehsan Jami wethouder Richard Moti dat Rotterdam op deze wijze kadootjes weggeeft. Maar hij zei het anders. Hij zei ‘’dat Zwarte Piet kadootjes weggeeft.’’ En toen greep burgemeester Aboutaleb enigszins boos in met de opmerking ‘’dat kadootjes door Sinterklaas worden uitgedeeld’’ en niet door Zwarte Piet.
De geprikkeldheid was een verrassing voor zowel Moti als iedereen in de raadzaal en men kreeg ook niet de indruk dat Jami met een dubbele bodem de naam van Zwarte Piet had genoemd. En het is nog steeds een raadsel waarom Aboutaleb tot deze reprimande overging, want er was niemand die er naar durfde vragen. Bedoelde de burgemeester nu dat het een beledigende opmerking was voor  wethouder Moti omdat hij een kleurtje heeft (net als Jami trouwens) of wilde hij voorkomen dat het fenoneem Zwarte Piet te vroeg in de raadzaal ter sprake kwam. Niemand die het snapte.
‘’Als de burgemeester niks had gezegd was niemand iets opgevallen'’, vond raadslid Michel van Elck.

Het basisonderwerp (wel of geen grootschalige fraude van bijstandsuitkeringen) mocht volgens wethouder Moti geen naam hebben. Er waren honderd onderzoeken gedaan en die hadden als resultaat een bedrag van 20.000 euro opgeleverd. Acht uitkeringen waren daarna beëindigd, waarvan slechts één van een echt groot verzwegen buitenlands vermogen. Dat betrof een Kaapverdiaan. ''Dan zou ik u, als ik u was, toch nog maar even verder zoeken'', zei Jami.


| Foto: Digitaal Dagblad