Jubileumboek Terbregge’s Belang

mainImage
Jubileumboek Terbregge’s Belang

Op de ledenvergadering van de oudste bewonersorganisatie van Rotterdam, Terbregge’s Belang, is maandagavond ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan het jubileumboek gepresenteerd.

Het is geschreven door Chris Mast. Hij heeft niet de nadruk gelegd op de geschiedenis van de vereniging, maar centraal gesteld de verandering van Terbregge, dat tot 1941 deel uitmaakte van de zelfstandige gemeente Hillegersberg.

Zo geeft het boek een uitgebreide geschiedenis van de Terbregsche Omnibus Dienst (TOD), die tot 1937 de rechtstreekse busverbinding met Rotterdam verzorgde. Terbregge was tot ruim na de oorlog een agrarische samenleving, met meer koeien, paarden en varkens, dan mensen. Ook dat aspekt komt uitgebreid aan de orde.

De naoorlogse geschiedenis verhaalt over de verlegging van de spoorweg, de nabije rijksweg (inclusief het Terbregseplein), de niet doorgegane verhuizing van de Golfbaan Kralingen, die zo 18 holes zou krijgen en waardoor het Kralingse Bos kon worden uitgebreid.

De geschiedenis van Nieuw-Terbregge, de binnenstedelijke Vinex-wijk, is ruim vertegenwoordigd compleet met een overzicht van de verantwoordelijke architecten.

Het boek kost euro 19,50 en is te bestellen via de website www.terbregge.nl.


Foto: Digitaal Dagblad