KWF steunt kankeronderzoek met 4 mio

mainImage
KWF steunt kankeronderzoek met 4 mio

KWF Kankerbestrijding kent bijna 4 miljoen euro toe aan nieuw kankeronderzoek in Rotterdam en Leiden. Het gaat om negen onderzoeken naar onder andere prostaatkanker, borstkanker en galwegkanker. De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF, waarin 32,5 miljoen euro werd toegekend aan 54 nieuwe onderzoeksprojecten.

De gehonoreerde projecten laten een grote verscheidenheid aan onderzoeksthema’s zien.

Een bedrag van ruim 380.000 euro gaat naar het onderzoeksproject van dr. Bas Groot Koerkamp van het Erasmus MC in Rotterdam. Daarmee wil hij de behandeling van galwegkanker verbeteren. Bij het merendeel van deze patiënten is geen operatie mogelijk, waardoor zij zijn aangewezen op chemotherapie. Een speciale chemopomp in de lever moet het mogelijk maken om de medicatie direct op de juiste plaats af te leveren. Deze methode heeft bij patiënten met uitgezaaide darmkanker reeds bewezen de overleving flink te kunnen verlengen.

Voordat KWF een onderzoek financiert, doorloopt een projectvoorstel een beoordelingsproces. Hierin staan de volgende criteria centraal: wetenschappelijke kwaliteit, haalbaarheid en relevantie voor de kankerbestrijding.

Honderden oncologische vakgenoten uit binnen- en buitenland beoordelen de projectvoorstellen op deze criteria. Mede op basis van hun bevindingen brengen de Beoordelingscommissies een advies uit aan KWF. Op basis van alle input neemt KWF een definitief financieringsbesluit. KWF ondersteunt alle onderzoekers bij het bereiken van hun doelen. Door knelpunten aan te pakken en kansen op doorbraken te benutten helpt KWF onderzoek én de patiënt vooruit.

Naast Rotterdam worden ook projecten in Leiden gefinancierd.


| Foto: Digitaal Dagblad