Maakt Femke boerkafoutje met Aboutaleb?

mainImage
Maakt Femke boerkafoutje met Aboutaleb?

Amsterdam gaat geen gevolg geven aan het zogenoemde 'boerkaverbod'. Daarmee ontwijkt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema van GroenLinks de wet, want in juni ging de Eerst Kamer akkoord met een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding.

Halsema kwam met deze opzienbare verklaring vrijdagavond tijdens een bijeenkomst over jeugd en veiligheid in haar stad. Ze zei niet te willen ''dat vrouwen uit de tram worden gehaald omdat ze een nikab dragen.''

''De wet moet je natuurlijk volgen, die geldt voor iedereen. Maar ik zal geen prioriteit geven aan de handhaving ervan. Er is schaarste op het vlak van handhaving en daardoor moet ik kiezen waar je prioriteit aan geeft en dan komt dit wat mij betreft helemaal onderaan'', liet ze via een woordvoerder aan het ANP weten. Volgens Halsema volgt zij hiermee ook het standpunt van Rotterdam.

Die laatste uitspraak zou nog wel eens een staartje kunnen hebben, want burgemeester Ahmed Aboutaleb staat bij alles wat hij doet pal achter de wet. In de recente kwestie over het demonstratierecht bij de Sinterklaas-intocht als bij eerdere demonstratie-aanvragen van bijvoorbeeld Pegida of de Koerden in Rotterdam was hij niet tot enige afwijking van de wet bereid. Het wetboek is heilig voor de burgemeester in Rotterdam. Grote kans dus dat hij in het weekend zal melden zich in de uitspraak van Halsema niet te herkennen. Vrijdagavond laat was hij niet voor commentaar bereikbaar.

Onder gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwn wordt verstaan bivakmutsen, nikaabs of integraalhelmen.


Foto: Digitaal Dagblad