Dagblad010 | Mark Hoogstad krijgt de Persprijs 2018

Mark Hoogstad krijgt de Persprijs 2018

mainImage
Mark Hoogstad krijgt de Persprijs 2018

door Hans Roodenburg

Mark Hoogstad, Mark Hoogstad. Onvermoeibaar en eigengereid. Een en al vriendelijkheid. Mark Hoogstad, Mark Hoogstad.

Entertainer Harry-Jan Bus deed ook nog bij zijn optreden gisteravond bij de Persprijs Rotterdam een kritische noot over het vertrek (in 2012) van NRC Handelsblad uit Rotterdam naar Amsterdam. ‘NRC moest blijven. Troost je met de gedachte in Amsterdam is het géén succes.’’

Uiteraard was politiek verslaggever Mark Hoogstad (ex-NRC, ex-AD Rotterdams Dagblad, thans correspondent Trouw) het daarmee volkomen eens. Hij is de winnaar van de Persprijs Rotterdam 2018 vanwege zijn politieke boek ‘Rotterdam, stad van twee snelheden’. Vrijwel iedereen is positief daarover. Zeker ook de jury.

Zelf zei hij die avond dat hij precies 260 dagen terug is getroffen door kanker. ''Alle lichten stonden op oranje.'' Een MRI-scan wees dat uit. Hij heeft daarom ook waarschijnlijk niet lang te leven. Hij probeert nog te schrijven zo lang het kan, zei hij. Elke dag wordt het wel een stukje minder.

In 2014 greep Hoogstad als toenmalig politiek verslaggever van het AD Rotterdams Dagblad naast de glazen trofee (en de prijs van 5000 euro). Tot zijn eigen afgrijzen werd, zo zei hij, gewonnen door de website de Buik van Rotterdam.

In het AD Rotterdams Dagblad zei Mark Hoogstad al dat hij nooit meer mee wilde doen aan de Rotterdamse persprijs. Daar is hij in 2018 van teruggekomen. ''Ik blijf het zeggen: de Buik van Rotterdam is geen journalistiek. Zij verdienden de Rotterdam Promotieprijs, niet de Persprijs.’’ Dat heb ik Leo Pronk, organisator van de Persprijs, toen ook in duidelijke bewoording laten weten. ''Maar goed, het is fijn om de prijs alsnog te ontvangen.''Foto: Digitaal Dagblad