Blijstroom is de eerste energiecoöperatie van Rotterdam. Ze zijn gestart in 2013 en vroegen in 2017 een startbudget aan bij CityLab010. Zij zijn dan ook het vierde en laatste initiatief dat geld heeft gehad van CityLab010 die wij zullen uitlichten.
Deze energiecoöperatie zet zich in voor een gezonde en duurzame stad. Dit doen zij met zonnepalen, maar ook door duurzaamheid op de kaart te zetten en groene projecten te ondersteunen. Over de jaren heen hebben zij zich steeds meer gefocust op zonnepanelen. Mark Bal, die alles weet over de projecten van Blijstroom, legt uit: “Wij vonden dat Rotterdam veel onbenutte daken heeft. Wij dachten toen, en denken nog steeds, dat die veel beter gebruikt kunnen worden.” Blijstroom legt zonnepanelen op deze daken in Rotterdam. Leden kunnen panelen kopen waarmee zij stroom kunnen oogsten. Het eerste dak waar nu zonnestroom geoogst wordt, is op 17 juni 2017 geopend aan de Noorderhavenkade. Op 21 september 2018 werd het tweede dak geopend op het SKAR-gebouw (Stichting KunstAccomodatie Rotterdam) aan de Ackersdijkstraat. Het budget van 99.000 euro, dat zij voor twee derde hebben ontvangen, is deels gebruikt om deze daken te realiseren.
Lees ook: Zonder CityLab010 geen Schommelpark
Bal: “Wij hebben nog steeds profijt van dat geld. We benutten onder andere kleine delen van het budget om onderzoeken te laten uitvoeren, naar waar kansen zitten om een dak te ontwikkelen. En recent hebben wij vanuit Blijstroom samen met de gemeente Rotterdam, de Delfshaven Energie Coöperatie en Stichting BOOR een intentieovereenkomst ondertekend om op een aantal daken van BOOR-scholen zonnepanelen te plaatsen.” Deze nieuwe zonnedaken zijn dus onder andere mogelijk door CityLab010. Volgens Bal zou het zonder dit budget alleen bij het dak op de Noorderhavenkade gebleven zijn. “Ik sluit niet uit dat we dan wellicht een ander subsidiekanaal zouden hebben aangeboord, maar zonder subsidie kan een energiecoöperatie niet levensvatbaar zijn.”
Lees ook: Succesvolle start Culture Campsite door CityLab010
In de toekomst wil Blijstroom steeds meer zonnedaken realiseren. Daarnaast merken zij op dat er inmiddels meerdere energiecoörporaties zijn bijgekomen, hier zien zij ook kansen. “We willen vanuit Blijstroom, en daar willen andere coöperaties ook naar toe, meer gaan samenwerken. We willen zorgen dat er een koepelcoöperatie komt in Rotterdam die het zakelijke deel regelt, zodat die zorg wordt weggenomen bij de initiatiefnemers in de wijken. Zo kunnen zij hun energie inzetten voor bijvoorbeeld het realiseren van zonnedaken. Wij denken dat het slimmer is als je alle kennis bundelt,” aldus Bal. Nu er een energietransitie gaande is in Rotterdam en huizen steeds meer van het gas af moeten, helpen initiatieven als Blijstroom om de Rotterdammer te laten zien dat er ook kansen zijn. “Het is een verandering waar mensen aan moeten wennen, maar dit helpt ook om ze bewuster te maken van het feit dat we het met zijn allen wat moeten doen”, concludeert Bal. Meer informatie over Blijstroom vindt u hier.
Door: Nadia Konijnenburg