mainImage

Nieuw boek met 1000 Rotterdamse bijnamen

Afbeelding is niet meer beschikbaar
30 maart 2018, 13:26 uur
Algemeen

Met de juiste mix  van humor en nuchterheid geeft de Rotterdammer graag bijnamen aan gebouwen, kunstwerken, straten en beroemde stadsgenoten. Schrijver/stadsgids Herco Kruik verzamelt ze en moest nog flink schrappen om tot deze selectie van ruim duizend bijnamen te komen. En uiteraard zijn die niet allemaal even populair of bekend.

Er zijn hooguit honderd bijnamen die echt veel gebruikt worden in de volksmond. Daaronder klassiekers als 'De Hef', 'De Koopgoot', 'Het Potlood', 'De Kromme', 'De Hoerenloper' of de 'Pluk-me-kaalstraat'. Maar er zijn ook talloze bijnamen die weer vergeten en verdwenen zijn, alleen in kleine kring gebruikt worden of tijdelijk van aard waren. Waar vindt u bijvoorbeeld 'De Libressesteeg', 'De Pleurtopstraat' of de 'Rue de Flens'? En wie worden bedoeld met 'Het Peper-en-Zoutstelletje', 'De Tovenaar van Tatabanya' of 'Arie Beton'? Bijnamen allitereren vaak, zijn soms koosnamen maar vaker spotnamen, en vormen bij elkaar een mooie afspiegeling van de Rotterdamse volksaard.

Deze hardcover pocket is de opvolger van een eerder boekje dat al jaren is uitverkocht. Er staan diverse foto's en humoristische illustraties in en waar mogelijk worden de ruim 1.000 gepresenteerde bijnamen nader verklaard. Met een verkoopprijs van slechts € 7,50 verplichte kost voor alle Rotterdammers. Verkrijgbaar via www.scheurmailrotterdam.nl, andere webwinkels en in de boekhandel en tabakszaken in de regio Rijnmond.


Foto: Digitaal Dagblad