Nieuwe apparatuur leukemie-research

mainImage
Nieuwe apparatuur leukemie-research

Het Dordtse Albert Schweitzer ziekenhuis krijgt een grote subsidie van ZonMW, te gebruiken voor extreem verfijnd onderzoek naar de behandeling van de kwaadaardige bloedziekte chronische myeloïde leukemie (CML). Er wordt maar liefst 257.510 euro toegekend op basis van een aanvraag van internist-hematoloog dr. Peter Westerweel.

De apparatuur wordt geplaatst bij het Erasmus MC, waarmee het Albert Schweitzer ziekenhuis het onderzoek samen uitvoert. Westerweel is hoofdonderzoeker. Hij is al begonnen te leren werken met de techniek in het Hammersmith Hospital in Londen. Van het aan te schaffen apparaat kunnen naar verwachting ook andere onderzoekers gebruik gaan maken bij studies naar tumorcellen bij diverse andere vormen van kanker.

Met dit bedrag kan een detectieapparaat worden aangeschaft dat het ziekmakende eiwit in het bloed van CML-patiënten kan waarnemen met een precisie die honderd keer zo groot is als bij de huidige standaardmeetmethode. Het apparaat wordt het eerste in zijn soort dat in Nederland komt te staan. ZonMW is een financieringsorganisatie van innovatie en onderzoek in de gezondheidszorg.


Foto: Digitaal Dagblad