Nieuwe methode: meer donororganen

mainImage
Nieuwe methode: meer donororganen

Artsen van het Erasmus MC en het LUMC in Leiden gebruiken sinds kort een nieuw apparaat om de kwaliteit van donororganen op de operatiekamer te testen. Hun verwachting is dat de nieuwe werkwijze jaarlijks ongeveer 30 extra levers en alvleesklieren kan opleveren en daarmee bijdraagt aan het oplossen van het nijpende tekort aan donororganen. In oktober werd de eerste lever, die met de nieuwe techniek beschikbaar kwam, in het Erasmus MC met succes getransplanteerd.

De methode houdt in dat donororganen tijdens de uitname-operatie aangesloten worden op een circulatiesysteem. Het systeem pompt bloed op lichaamstemperatuur door de bloedvaten in de buikholte van een overledene met daarin de potentiele donororganen, aldus het Erasmus MC. Deze methode biedt artsen de mogelijkheid organen die tot nu toe als onbruikbaar werden bestempeld alsnog te testen op kwaliteit en eventueel te transplanteren. De techniek werd in Nederland nog niet eerder werd toegepast, maar bleek in het Verenigd Koninkrijk al succesvol.

Ongeveer 1 op de 5 patiënten op de wachtlijst voor orgaantransplantatie overlijdt nu voordat een orgaan beschikbaar komt.


Foto: Digitaal Dagblad