Google wordt op scholen steeds belangrijker. In het primair onderwijs in Nederland maakt 70 procent van de scholen gebruik van Google-software. Privacyorganisaties vrezen dat het techbedrijf met gegevens van kinderen aan de haal gaat, schrijft de Volkskrant.
Volgens Google gebruiken wereldwijd 90 miljoen leraren en leerlingen actief 'G Suite for Education', het online onderwijsplatform dat het Amerikaanse bedrijf gratis beschikbaar stelt aan scholen. Leerlingen kunnen daarmee onder meer mailen en werken in Google Drive, de online harde schijf van Google. Wereldwijd werken 30 miljoen scholieren op een Chromebook - een goedkope laptop die draait op het besturingssysteem Chrome van Google.
Kennisnet, een publieke organisatie die scholen ondersteunt met ict, schat Googles marktaandeel op basisscholen op 70 procent. In het voortgezet onderwijs is Microsoft nog steeds de grootste. Nederlandse onderwijsinstellingen (basis- en voortgezet onderwijs) kochten vorig jaar 170 duizend Chromebooks. Volgens het Britse Futuresource, dat marktontwikkelingen analyseert, is het marktaandeel van Google in het hele Nederlandse onderwijs tussen 2016 en 2019 met grofweg 30 procent per jaar gestegen.
Volgens de Amerikaanse digitale-rechten-belangengroep Electronic Frontier Foundation (EFF) houdt Google zich in het onderwijs niet aan de regels. Het bedrijf zou de zoekgeschiedenis, ingetikte zoektermen, contactlijsten en gedragsinformatie verzamelen van leerlingen die werken op Chromebooks of in de onderwijsomgeving van Google. Dit zonder toestemming van de leerlingen en ouders.