mainImage

Oproep studenten met beperking te helpen

Afbeelding is niet meer beschikbaar
16 april 2018, 11:33 uur
Algemeen

De toeslagen voor studenten met een beperking moeten fors omhoog. Deze oproep doen CNV Jongeren en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) aan de formerende gemeenteraadspartijen.

Volgens de twee jongerenbonden verschilt de hoogte van de toeslag enorm per gemeente en is die veel te laag. Ze lanceren maandag de website www.studietoeslagen.nl. Hierop is zichtbaar hoe hoog de toeslag per gemeente is. Jongeren kunnen hun gemeenten direct oproepen om de toeslag te verhogen.

”Als jongeren met een beperking gaan studeren is dat goed voor henzelf en voor de maatschappij. Gemeenten moeten dat niet ontmoedigen, maar toejuichen”, zegt Joyce van der Wegen, bestuurslid van de LSVb.

Studenten kunnen een toeslag krijgen omdat het voor deze groep lastig kan zijn om de studie te combineren met een bijbaan. Om een hoge studieschuld te voorkomen, bestaat er een studieregeling. Nu de gemeente de hoogte van de toeslag bepaalt, sinds 2015, is de toeslag in bijna alle gemeenten veel te laag, aldus de bonden. Ze vinden dat de toeslag terug moet komen op het oude niveau van 25 procent van het minimumjeugdloon. De toeslag komt dan uit op 282 euro.

De bonden vinden de grote verschillen tussen de gemeenten zeer kwalijk. Eerder stuurden CNV jongeren en de LSVb vanwege deze verschillen een brandbrief naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Concrete acties bleven echter nog uit, aldus de LSVb en CNV Jongeren.


Foto: Digitaal Dagblad