Dagblad010 | Oproep: stop die politieke demonstraties

Oproep: stop die politieke demonstraties

mainImage
Oproep: stop die politieke demonstraties

Burgemeester Aboutaleb blijft volhouden dat ook demonstraties met een politieke- of zelfs religieuze geur behoren bij de vrijheid die Nederland kent.
Hij had daarom graag gezien dat Pegida donderdagavond in de Gruttostraat op Zuid zijn geplande BBQ had kunnen houden. Maar de anti-islamclub moest op het laatste moment eieren voor zijn geld kiezen omdat de getalsverhouding Pegida-Islam onredelijk was: 30-600. Aboutaleb noemde het feit dat Pegida belemmerd werd in zijn boodschap een teken van intolerantie.

Tegenover het standpunt van de burgemeester, die zich keurig aan de wet houdt en zich in dit geval ook niet van de wijs liet brengen door zijn collega’s in Utrecht, Gouda en Den Haag (die een soortgelijke demonstratie vlak bij een moskee verboden en een andere locatie aanwezen), staat de groei in delen van de samenleving om demonstraties ‘waaraan zelfs maar het kleinste religieuze of buitenlandse politieke luchtje zit’ te gaan verbieden.

‘’En ik snap die wens’’, aldus Dagblad-010 stadswacht drs Sjors van Maurik desgevraagd. ‘’Want we hebben in Rotterdam nu al een paar keer een demonstratie gehad met een Turks tintje en Marokkaans sausje en dan moeten we in Nederland spijkerhard niet willen. Dan maar boos. Maar Rotterdammers willen ook die giftigheid van Pegida niet. Dus gewoon één lijn: ophouden ermee. In dit land moet alles tot in den treure verklaard worden, maar daar is langzamerhand het klimaat niet maar na. In Aboutaleb hebben we in Rotterdam een burgemeester die mijns inziens perfect het onderscheid weet aan te geven wanneer het normale demonstratie is (bijvoorbeeld over meer loon), of een stille tocht om reden van droefenis of een demonstratie die een vies luchtje heeft dan wel over een zaak die zich 4000 kilometer van Rotterdam afspeelt. Begin daar in de Raad eens een debat over.’’


Foto: Digitaal Dagblad