Dagblad010 | Ouwe café’s (15) – De Huiskamer

Ouwe café’s (15) – De Huiskamer

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

De Huiskamer

In 1991 beschreef en publiceerde ik de totale geschiedenis van café Melief-Bender aan de Oude Binnenweg. Destijds was Willem Langstraat de uitbater van ‘Melief’. Hij schonk mij een grote dikke enveloppe met alle mogelijke info, waaronder tal van foto’s. De print die u thans ziet dateert van 1982 en geeft de toenmalige huiskamersfeer van het zo bruine café prima weer. Gezellig kletsen aan een tafeltje met een drankje en een rokertje. Let u op de haardracht, helemaal jaren ’80.

Langstraat was één van de bekendste entrepreneurs van onze stad. In Melief was áltijd wel iets te doen…Zo was hij de eerste in de stad die met een Halloween-party kwam en brunchen op zondag was in de jaren ’80 in het café al gemeengoed. Klaverjassen, muzieksessies, bokbier-happenings, Beaujolais primeur, nieuwe haring proeven, discoavonden, zangwedstrijden, Willem was voor ALLES in. Geen uitbater stond zo dikwijls in de krant als Langstraat. Wij herinneren ons nog goed de jaarlijkse strijd met café ’t Fust om de hoogste Heineken-bier omzet. En iedereen kent de fameuze slagzin van dichter-tekstschrijver Frans Vogel: ‘Meliefje ik ben er, bij Melief-Bender.’ Langstraat en Vogel leven niet meer. Enfin, ziet u deze tekst dus maar als een soort van eerbetoon aan beide heren, die trouwens beiden de acht kruisje hebben gepasseerd!

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


Foto: Digitaal Dagblad