Ouwe café’s (16) – Hudson Expres

mainImage
Ouwe café’s (16) – Hudson Expres

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.


Hudson Expres

Wat een fraaie ansichtkaart (hieronder)! Fantastisch dat je zo’n fraai aanblik krijgt van zowel het interieur als het exterieur van de Hudson Expres. Een roemrucht café dat ruim twintig jaar heeft bestaan. Deze promotiekaart dateert van 1957 en begin jaren tachtig werd het café gesloopt.

Zoals wij kunnen zien werd in deze huiskamer zowel Dortmunder als Amstel getapt. Er hangt een kleine koffieketel aan de muur. In de hoek een jukebox. De kans is groot dat de rock en roll van Elvis Presley kon worden ingetoetst. Een wc pal om de hoek. Een grappig detail zijn de lekker zittende Thonetstoeltjes. Waarom ontdek je die tegenwoordig nergens meer? Het is één van de best ontworpen stoelen aller tijden! Ook grappig dat zowel Martini als Cinzano hun reclamebord op de gevel plaatsten. De uitbater in 1957 was J. Knoop, dat ontdekte ik op de achterzijde van de briefkaart Het exacte adres van het cafeetje? Hudonstraat 309, hoek Kuiperstraat. De bewuste hoek bestaat niet meer. Zoals zoveel is verdwenen in ons Rotterdam…


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644. 


Foto: Digitaal Dagblad