Ouwe café’s (18) – Cafe Van der Kade

mainImage
Ouwe café’s (18) – Cafe Van der Kade

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Van der Kade

Bij het bombardement van 14 mei 1940 werden er in onze stad 520 cafés vernietigd.  Een enorm aantal, want er waren toen zo’n 1150 etablissementen. Voortvarend werden overal in de stad nieuwe cafés ingericht. Ook werden er noodcafés gebouwd, o.a. eentje langs de Rochussenstraat (nabij het GEB-gebouw). Het gaat om café A. van der Kade. Het gebouwtje stelde niet zo veel voor, maar tóch was het er binnen oergezellig. Dat vertelde zijn zoon mij. Het café draaide de hele oorlog door. ''Mijn moeder had het niet zo op de Duitsers, en het lukte haar om ze subtiel het café uit te werken.''

Er bestaat ook nog een kasboek, zo kunnen wij concluderen dat er gedurende de ijskoude januarimaand 1945 slechts f 278,40 werd omgezet.  Het noodcafé heeft er tot 1956 gestaan. Van der Kade kocht café Ventefjord aan de Claes de Vrieselaan en daar heeft hij nog zo’n tien jaar getapt. Overigens begon Bram van der Kade zijn kasteleincarrière begin jaren dertig met de Beurs Bodega in de Nieuwehavensteeg. Het was een toplocatie, waar dus in 1940 een einde aan kwam.

Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


Foto: Digitaal Dagblad