Ouwe Rotterdamse café’s (9) –Gommers

mainImage
Ouwe Rotterdamse café’s (9) –Gommers

door Joris Boddaert

Anno 1930 telde Rotterdam 1400 cafés en was daarmee koploper in ons land. Dorstige lieden konden in dat jaar langs de 430 meter lange Schiedamsedijk in maar liefst 80 kroegen terecht. ‘De Dijk’ was – werkelijk waar – één van de meest alcoholische plekken van Europa. Thans existeren er in 010 nog altijd zo’n 625 cafés. Rotterdam heeft altijd een rijke kroegcultuur geteld. De stad heeft tal van aantrekkelijke etablissementen en in het verleden was dat niet anders. Het is altijd leuk om terug te kijken. Daarom iedere week aandacht voor een kroeg uit het recente verleden.

Café Gommers

Het zachte kabbelen van woorden. Uitgesproken door een groepje klanten aan de bar van café Gommers. Eén lange stroom, met af en toe stiltes. Geen muziek! Die klanken hoor je nooit bij Gommers. Het cafeetje, zo’n 35 vierkante meter groot, ligt prachtig op een hoek van de Voorhaven. Precies! Delfshaven. Gommers IS een huiskamer…Je kunt er ook alléén zitten. Dan kun je bijvoorbeeld de krant lezen. Dat doe ik wel eens een enkele keer. Alleen in de kroeg? Moet kunnen. Er is altijd nog wel Mieke of Jos, staande achter de bar. Wie weet is er gesprekstof.

De foto uit 1995 van mijn toenmalige vaste fotograaf Cees Verhoeven geeft de juiste sfeer van Gommers prachtig weer. Een groepje dat gezellig kletsend aan de havenkant zit. Dat gewone!  Sommigen zijn per fiets gekomen. Dat kunnen wij (via de foto)  allen beobachten….

Het grappige is dat café Gommers ALLES doorstaat. Het cafeetje is meen ik 35 jaar oud. Hulde voor Jos Gommers, een zeer aparte ‘loner’.

U moet het maar onthouden: Voorhaven – Zuidzijde - niet ver verwijderd van de parmantige houten ophaalbrug. En doe ze de groeten van Joris!


Wie geïnteresseerd is in de Rotterdamse cafégeschiedenis en wellicht nog de nodige info heeft wendde zich tot Joris Boddaert. Hij schreef vier dikke caféboeken (salontafelformaat). In 2020 verschijnt deel vijf. jorisboddaert@gmail.com of 06-18849644.


 


| Foto: Digitaal Dagblad