'Panden sluiten ook zaak politie en justitie'

mainImage
'Panden sluiten ook zaak politie en justitie'

Als een burgemeester een woning of bedrijf sluit vanwege criminele activiteiten, moet veel meer duidelijk worden gemaakt dat hij dit niet op eigen houtje doet, maar altijd in overleg met politie en justitie. Daarvoor pleit Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden en voorzitter van stedennetwerk G40. ''Laat justitie en politie ook hun handtekening onder de sluitingen zetten, dan heb je drie daders van de goede zaak'', zegt hij tegen EenVandaag.

Doordat burgemeesters de afgelopen jaren een steeds grotere rol hebben gekregen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad, worden ze ook vaker mikpunt van bedreiging en intimidatie. ''''Deze situatie kan niet langer duren'', zegt Crone, die spreekt namens de veertig grootste gemeenten, exclusief de vier grote steden.

Het sluiten van panden vindt hij wel een goed middel. ''Ik vind het logisch dat als er wordt witgewassen in een kapperszaak of kroeg, dat wij bezoekers en bewoners in een straat moeten beschermen door die panden te sluiten. Dat is prima, daarmee pak je criminelen in hun verdienmodel.'' Maar wat hem betreft moet meer worden benadrukt dat de burgemeester geen sheriff is die zelf criminelen opspoort, maar nauw samenwerkt met politie en justitie.


Foto: Digitaal Dagblad