Dagblad010 | 'Pas de coronamaatregelen aan voor gehandicapten'
mainImage

'Pas de coronamaatregelen aan voor gehandicapten'

30 juli 2020, 11:20 uur
Algemeen

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, kunnen lastig zijn voor mensen met een handicap. Voor sommige mensen is het bijvoorbeeld moeilijk om iemand te verstaan wanneer die achter een plexiglas wand staat. Blinden en slechtzienden lopen in vaste routes door winkels, maar daar zijn hekken, linten, stickers en waarschuwingsborden aangebracht. En wie slecht kan zien, kan ook moeilijk zien wat 1,5 meter afstand is. Dat zegt het College voor de Rechten van de Mens.

De adviesraad roept op om meer rekening te houden met mensen met een handicap, en waar nodig de maatregelen aan te passen. Winkels zouden bijvoorbeeld andere manieren dan winkelmandjes en -karren kunnen gebruiken om te tellen hoeveel mensen binnen zijn. Aanwijzingen op de vloer kunnen beter zichtbaar en voelbaar worden gemaakt, en plexiglas zou afgebakend kunnen worden, zodat dit beter zichtbaar is.

Het College voor de Rechten van de Mens kreeg eind mei en begin juni 147 meldingen over problemen. Die gingen ook over gezondheidsrisico's. Mensen met een chronische aandoening maken zich zorgen over het besmettingsgevaar buitenshuis en willen medische mondmaskers kunnen gebruiken om te voorkomen dat ze het coronavirus oplopen.


Door: ANP | Foto: ANP