Dagblad010 | Pegida mag varken braden naast moskee
mainImage

Pegida mag varken braden naast moskee

Afbeelding is niet meer beschikbaar
17 mei 2018, 13:10 uur
Algemeen

Burgemeester Aboutaleb heeft binnen de richtlijnen van Openbare Manifestaties geen ruimte om Pegida te verbieden om tijdens de ramadan een varken te braden in de buurt van een moskee op Zuid. Het is een demonstratie en demonstreren is een recht. Hij kan alleen overgaan tot een verbod als er gevaar is voor de openbare orde, het verkeer en de gezondheid.

DENK wilde het initiatief van Pegida verbieden of verplaatsen naar de Maasvlakte met de daarbij uitgesproken hoop dat het bij opkomende vloed met een sisser zou aflopen. Fractievoorzitter Stephan van Baarle noemde de actie een belediging van zijn geloof tijdens een gebedsgang, en verder een intimidatie, een provocatie en een beschimping. Hij sprak van een giftige boodschap van haat en noemde de Pegida-vertegenwoordigers xenofobische schreeuwlelijken.

De meeste partijen in de raad, die over dit onderwerp vanmorgen aan het woord kwamen, vinden het idee van Pegida ook walgelijk. De PVV zweeg. Leefbaar-raadslid Hoogwerf, die de actie van Pegida ook idioot vond, tekende er bij wel aan, dat de raad geen moraalriddertje moet gaan spelen. Behalve DENK wilde ook de SP de provocatie verbieden. De SP omdat het voornemen bij fractieleider Zevenbergen pijnlijke herinneringen opriep aan de schreeuwer bij de Dodenherdenking.

De wijze waarop Stephan van Baarle van DENK de haataanval van Pegida onder woorden bracht, bracht Tanya Hoogwerf op haat beurt bij de vraag of de partij van Van Baarle dit in Den Haag ook zo deed toen de Zwarte Piet-discussie speelde.

Co Engbers van de Partij van de Arbeid vond dat moslims in ''het diepste van hun dierbaarheid getroffen waren'' door de aankondiging van de BBQ. Het leek er zelfs op alsof het huilen hem nader stond dan het lachen. Rooie Co vond het maar niks, die provocatie. Gisteren had de PvdA in een twitterbericht iedereen die deelneemt aan de ramadan nog een maand toegewenst van geduld, rust, reflectie, aanbidding, bezinning, saamhorigheid en liefde.

Nida vond ‘’vooraf censureren’’ niet goed, maar bleef mild. ''Onwelgevallige meningen beschermd moeten worden, dus ook die van Pegida.’’ Opvallende slotuitspraak van Nourdin el Ouali: ‘’DENK moet bijdraaien. Maar dat inzicht komt nog wel.’’


Foto: Digitaal Dagblad