Dagblad010 | Piloten mogen en gaan staken morgen

Piloten mogen en gaan staken morgen

mainImage
Piloten mogen en gaan staken morgen

Nederlandse piloten van Ryanair mogen morgen (vrijdag) het werk neerleggen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem beslist in een kort geding dat de Ierse vliegmaatschappij had aangespannen tegen pilotenbond VNV. Ryanair vroeg daarin om een verbod op stakingen op vrijdagen, zaterdagen en zondagen in de vakantieperiode.

Volgens Ryanair zouden stakingen op weekenddagen vakantiegangers onevenredig hard raken, waardoor de schade van werkonderbrekingen niet in verhouding staat met doel dat de VNV nastreeft. De rechter vindt het echter niet aannemelijk dat stakingen op vrijdag, zaterdag of zondag inderdaad veel erger zijn dan acties op werkdagen.

Nederlandse piloten in dienst van Ryanair leggen vrijdag het werk voor 24 uur neer. Daarmee sluiten ze zich aan bij collega’s in Duitsland, Ierland, België en Zweden, die vrijdag ook de hele dag staken.

De stakers stonden ingeroosterd voor in totaal 22 vluchten van en naar Eindhoven Airport. Of al die vluchten worden geschrapt, is nog onduidelijk. Volgens de VNV heeft Ryanair al vervangende piloten ingezet om een deel van die vluchten toch te laten doorgaan.

Ryanair eiste ook dat de VNV stakingen langer van tevoren zou aankondigen. De rechter ging daarin mee en verplichtte de bond stakingen voortaan 72 uur vooraf bekend te maken. Hij stelde dan wel de voorwaarde dat Ryanair voor die dag geen vervangende piloten, dus stakingsbrekers, mag inzetten.

Het conflict met Ryanair draait om arbeidsrechten en de bedrijfscultuur bij de luchtvaartmaatschappij. Bonden in alle betrokken landen willen dat de lokale arbeidswetgeving van kracht wordt op de arbeidscontracten, in plaats van Ierse regels. De VNV keert zich ook tegen zogeheten schijnzelfstandigheid en eist doorbetaling bij ziekte.

 


Foto: Digitaal Dagblad