Pin-only-beleid mag niet in gemeenten

mainImage
Pin-only-beleid mag niet in gemeenten

De Nederlandse Vereniging van Gemeenten heeft ook Rotterdam maandag laten weten dat pin only-beleid - waarbij burgers aan de gemeentelijke balie niet contant kunnen betalen of dit alleen kunnen als zij daarvoor bijzondere redenen aanvoeren - volgens Europees recht niet geoorloofd is.

De VGN baseert dit op advies van de Nederlandsche Bank, die op zijn beurt weer geïnformeerd is door de Europese Centrale Bank. Inwoners van gemeenten mogen wel worden gestimuleerd om per pin te betalen, maar voor degenen die dit niet kunnen of willen, is het verplicht om maatwerk te leveren zodat contant betalen wel mogelijk is.

‘’Het is aan gemeenten zelf om een afweging te maken over hoe ze het beleid rond betalingen aan de balie verder vormgeven. Daarnaast is het wenselijk duidelijk te communiceren over het gekozen beleid, zodat voor inwoners transparant is welk beleid de gemeente hanteert en hoe zij kunnen betalen als ze niet kunnen of willen pinnen’’, aldus de brief van de VGN aan alle Nederlandse gemeenten.


Foto: Digitaal Dagblad