'Poezig strafje' tegen straatintimidatie

mainImage
'Poezig strafje' tegen straatintimidatie

De eerste verdachte ooit die in een Nederlandse strafzaak terechtstond voor straatintimidatie heeft woensdag een voorwaardelijke geldboete gekregen van twee keer 100 euro. De man stond in Rotterdam terecht voor het lastigvallen van acht vrouwen.

De 36-jarige Rotterdammer Everon el F. had afgelopen zomer vrouwen nageroepen en lastiggevallen. Dat is sinds dit jaar strafbaar in Rotterdam. Hij riep ze na, liep achter ze aan, maakte kus- en handgebaren of ging dicht naast een vrouw zitten op een bankje. Handhavers van de gemeente waren hiervan getuige. Een aantal vrouwen liet nadrukkelijk laten weten dat ze niet gediend waren van de toenadering van de man.

Het aanspreken van vrouwen en dingen zeggen als 'hé mooie dame' of 'hé schatje' is niet strafbaar, zei de rechter. Echter, door de handelingen van El F., zoals de kushandjes en het achternalopen, is hij wel in overtreding.

De officier van justitie had boete van 380 euro geëist. De rechter vindt een voorwaardelijke boete gepaster, ook gezien de persoonlijke omstandigheden van de Rotterdammer, die in de schuldsanering zit.

De man vertelde de rechter dat hij nooit meer vrouwen zal naroepen. Hij heeft spijt. ''Ik bedoelde het als compliment, ik wist niet dat het strafbaar was." El F. is vrijgezel, vertelde hij, en wil graag een vriendin. ''Ze waren heel mooi", zei hij tegen de rechter. ''Echt goeie vitamine voor je ogen."

Onder meer sissen, uitschelden en naroepen is verboden in Rotterdam. Het is in 2007 al aanhangig gemaakt door het toenmalige Leefbaar-raadslid Henny van Schaik. Er staat nu een boete op van maximaal 4100 euro of maximaal drie maanden cel. Om (seksuele) intimidatie op straat strafbaar te maken, is de Algemene Plaatselijke Verordening aangepast. In Amsterdam is dat ook gebeurd, maar daar zijn nog geen verdachten opgepakt en vervolgd.

Verantwoordelijk wethouder Bert Wijbenga is tevreden. ''In Rotterdam moet iedereen zich vrij, veilig en ontspannen kunnen voelen op straat." Het vonnis bevestigt volgens hem dat Rotterdam op de juiste manier handhaaft.''Wij zullen dit dan ook zeker vervolgen en onze kennis en ervaring delen met andere gemeenten."


| Foto: Digitaal Dagblad