Dagblad010 | Politie bleef Roy B. in het oog houden

Politie bleef Roy B. in het oog houden

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

De 27-jarige Hagenaar Roy B. die nu voor de tweede keer vastzit op verdenking van medeplichtigheid aan de dood van de 17-jarige Rotterdammer Orlando Boldewijn is de eerste keer door de politie vrij gelaten, omdat er na sectie op het lichaam van de verdronken scholier geen sporen van geweld waren aangetroffen. Toch wezen alle verdenkingen in zijn richting, omdat hij al in zijn eerste verklaringen gezegd zou hebben dat hij de scholier in het water zou hebben zien zwemmen en geen hulp bood. Het was winter en steenkoud.

Orlando verdronk in de nacht van 18 op 19 februari (van zondag op maandag) in het waterpark van Ypenburg  (De Blauwe Loper), zover bekend niet ver van het enige eilandje in de plas. Daar lag het vissersbootje van de verdachte. Aan de hand van een reconstructie van alle publicaties over de dood van de minderjarige jongen uit het Liskwartier in Rotterdam, ook op dit platfom, was de verdachte met het vlot vanaf een kade vlakbij een schoolcomplex naar dat eiland gevaren. Hij had Orlando bij die school aan boord genomen omdat ze per telefoon een date hadden afgesproken. De scholier was er afgezet door een andere man uit Den Haag, met wie hij de uren ervoor had doorgebracht. Het betroffen ontmoetingen in het homocircuit.

Lees verder onder deze foto waarop het eilandje te zien waar het vissersbootje gelegen moet hebben tijdens de ontmoeting tussen Roy B. en Orlando. Links de woningen waar de verdachte bij zijn ouders woonde. Op de achtergrond - vóór de drie torens - ziet men de huizen waar de tram rijdt. 


Hoe het slachtoffer na zijn date met Roy B. in het water terecht is gekomen, is onbekend. De politie heeft daarover geen mededelingen gedaan, maar er bestaan twee theorieën. De eerste is dat het tweetal bij de date onenigheid heeft gekregen en de tweede dat Orlando na de date toch gewoon met het vissersboot naar de kant is gebracht, vervolgens geprobeerd heeft om op de nabij gelegen Frits Diepenlaan de laatste tram te halen (om zodoende met de Metro Rotterdam te halen) en toen dit niet lukte hulp heeft gezocht bij de man die nu voor het weigeren van die hulp is ingerekend. De verdachte woonde bij zijn ouders in een van de waterrijke zijstraten van het Böttgerwater. Waar het bootje zich - bij de tweede theorie - bevond is alleen bij de politie bekend.

Opmerkelijk is dat de verdachte kort na de vondst van het lichaam van Orlando de politie heeft meegeholpen bij het onderzoek op het water. Daarbij werd ook zijn bootje gebruikt. In het homocircuit had de verdachte een slechte naam, getuige de vele reacties later op socialmedia waaronder ook vele waarschuwingen.

De politie vond het lichaam van het slachtoffer na een anonieme tip. Niet uitgesloten is dat die anonieme tip ook afkomstig geweest van de verdachte. Te meer omdat zich verder - zover bekend - nooit andere getuigen hebben gemeld. De omgeving van deze Ypenburgse nieuwbouwwijk is enorm waterrijk. In het donker moet men erg oppassen.

Of het de eerste keer was dat Orlando de man in Ypenburg bezocht is ook niet bekend. De scholier had  op de bewuste zondag eerst een date in Schiedam, daarna in Den Haag en de laatste aan boord van het vissersbootje. Er wordt Roy B. in een voorlopige tenlastelegging mishandeling met de dood tot gevolg, dood door schuld en het nalaten om hulp te verlenen verweten.


Dit is de school aan het begin van het Böttgerwater, niet ver van de tramhalte, waar Orlando zou zijn afgezet voordat hij in het donker aan een date van Roy B. begon. 


Foto: Digitaal Dagblad