Preventieakkoord: 'Het is óver hen, zónder hen'

mainImage
Preventieakkoord: 'Het is óver hen, zónder hen'

Als de doelen van het Nationaal Preventieakkoord in de toekomst niet haalbaar blijken, dan gaat het kabinet ''het gesprek aan om de maatregelen aan te scherpen". Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Het akkoord moet onder meer de gezondheidsverschillen tussen mensen verkleinen.

Hij presenteerde vrijdag een reeks maatregelen met zeventig partijen om problematisch alcoholgebruik te verminderen, het roken terug te dringen en het aantal mensen met overgewicht te laten dalen. Vooral op rookgebied komen er wettelijke maatregelen. De stappen op het gebied van alcohol en obesitas zijn minder dwingend.

,,Het is een goede balans", aldus de staatssecretaris. Hiermee wordt volgens hem preventie een ,,flinke boost" gegeven. Over aanvullende maatregelen wil hij nog niets zeggen, dat vindt hij ,,prematuur". Blokhuis noemt het een ,,mooie startpositie" om het land gezonder te maken.

De oppositie in Den Haag reageert kritisch op het Nationaal Preventieakkoord dat staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) vrijdag heeft gepresenteerd. De linkse partijen vinden het akkoord te vrijblijvend. De PVV vindt dat er beslissingen voor mensen worden genomen, zonder hen daarbij te betrekken.

Volgens Lilianne Ploumen (PvdA) is het een ''akkoord waarbij de voedingsindustrie en alcoholproducenten in hun handjes wrijven''. Ze vindt de gemaakte afspraken te ,,vrijblijvend''.

Ook GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema vindt de afspraken over problematisch alcoholgebruik en overgewicht ''halfbakken'' en wijt dat aan het feit dat de industrie ook om de tafel zat. Over de rooktafel is hij positiever. ''Daar mocht de tabakslobby niet aan tafel en je ziet meteen dat het helpt.''

Fleur Agema (PVV) heeft geen goed woord over voor het plan. ''Het is totale gekte!'', twittert zij. ''Dit akkoord gaat over roken, drinken en obesitas, maar de mensen die roken, drinken en te dik zijn, zijn niet betrokken. Het is óver hen, zónder hen!''

De ''politieke werkelijkheid" beperkte ook de mogelijkheden om met meer dwingende maatregelen te komen, erkende Blokhuis. Coalitiepartner VVD ziet niets in nieuwe regels om bijvoorbeeld de verkooppunten van alcohol verder terug te brengen. Blokhuis, zelf van de ChristenUnie, vindt het akkoord niet betuttelend.

Er was eerder kritiek op bijna alle uitgelekte plannen van het akkoord. Sommige maatregelen zoals voorlichting over een lange periode zijn ook moeilijk te meten, aldus Blokhuis.


Foto: Digitaal Dagblad