Pure Rubens: laatste drukte in Boijmans

mainImage
Pure Rubens: laatste drukte in Boijmans

door Jim Postma

Ondanks het koude en gure regenachtige weer in het afgelopen weekeinde boekte museum Boijmans twee topdagen in bezoekersaantallen tijdens de afsluiting van de expo ‘Pure Rubens’. Op zaterdag kwamen zo’n 2.000 kunstliefhebbers een laatste kijkje nemen naar deze bijzondere tentoonstelling van internationale allure. Met de zondag daarop eveneens zo’n groot aantal deed de teller op zo’n 4.000 uitkomen in dit afgelopen weekeinde alleen al. Vanaf 8 september vorig jaar bezochten in totaal zo’n 110.000 bezoekers deze indrukwekkende werken van de Vlaamse Barok-schilderskoning.

Een topdrukte waar museum Boijmans van Beuningen ''ontzettend blij en trots op is'', aldus woordvoerder Sharon Cohen. In heel 2018 trokken 284.000 kunstliefhebbers door deze museumpoorten. Een toename van zo’n 20 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. Na het slot gisteren van de Rubens-expo zal de rechtervleugel van het oude gebouw voor zeven jaar gesloten blijven vanwege een grondige renovatie van 223 miljoen euro. Op 26 mei sluiten de deuren dan definitief, dus inclusief de linkervleugel en omringende expo-ruimten.

‘Diplomaat’

Peter Paul Rubens (1577-1640) maakte al zijn werken om de mensen te raken. In zijn werk domineren grote emoties, expressieve gebaren en heftige (geschiedkundige en religieuze) gebeurtenissen. In zijn olieverfschetsen zocht hij naar de meest treffende weergave van de veelal klassieke werelden, verhalen die hij met veel kleur en verve verbeeldde. Hij werkte vele jaren in opdracht voor de Europese Koningshuizen, vaak muur- en plafondschilderingen. Vanwege deze internationale Europese status stond hij eveneens bekend als ‘een gevreesd en zeer ervaren diplomaat.’

De ‘Pure Rubens’ expo kwam tot stand in samenwerking met het Spaanse Museo Nacional del Prado in Madrid, die in het voorjaar van 2018 als eerste deze zeer uitgebreide tentoonstelling samenstelde. Bijzondere complimenten hier voor conservator oude- en schilderkunst Friso Lammertse met zijn hele staf, ontwerp- en architectenbureaus, voor de uitvoering en samenstelling van dit ‘juweeltje’ in de typische Rotterdamse Boijmans van Beuningen.

In het linkerdeel van het museum volgen nu nog drie tentoonstellingen. Op 9 februari volgt de officiële opening van pur sang Rotterdamse kunstenaar Co Westerik. Deze zal tot en met 26 mei in Boijmans te zien zijn.


Foto: Digitaal Dagblad