Dagblad010 | PvdD wil zeker weten dat Odfjell betaalt

PvdD wil zeker weten dat Odfjell betaalt

mainImage
PvdD wil zeker weten dat Odfjell betaalt

Ruud van der Velden, fractieleider van de Partij van de Dieren, vraagt zich af of de Noorse reder Odfjell Management AS – eigenaar van het schip dat anderhalve maand geleden aan de kade van de Derde Petroleumhaven bijna 220 ton stookolie lekte – de schade van 80 miljoen euro wel kan betalen.

Het antwoord moet komen van havenwethouder Adriaan Visser. Ook wil Van der Velden weten welke risico’s de gemeente Rotterdam loopt als blijkt dat Odfjell Management AS onderverzekerd was of het eigen risico ook in de miljoenen loopt. Het vermoeden is namelijk dat de financiële positie van het bedrijf allesbehalve rooskleurig is.

Binnen de geraamde schade van 80 miljoen zitten volgens Van der Velden niet eens de kosten voor het schoonmaken van de oevers van de havens en de Waterweg, waardoor het uiteindelijke schadebedrag naar verwachting buiten proportioneel zal stijgen. Het Havenbedrijf heeft tot nu toe al dertig miljoen aan reparatiekosten betaald.

‘’De gemeenteraadsfractie van de Partij voor de Dieren in Rotterdam vindt dat elke euro aan geleden schade moet worden verhaald op de veroorzaker, in dit geval bij Odfjell Management AS. De vervuiler betaalt. Burgers moeten hier niet voor opdraaien’’, aldus Van der Velen in zijn schrijven aan het stadsbestuur.


Foto: Digitaal Dagblad