Raadsleden coalitie 'op het matje'

mainImage
Raadsleden coalitie 'op het matje'

De raadsleden van de coalitiepartijen zijn maandagavond in zaal 7 van het Stadhuis door het stadsbestuur (10 wethouders) bijeen geroepen om te voorkomen dat er dinsdag te veel moties van de oppositie zullen worden aangenomen.
Er wacht een berg aan wensen van de zijde van met name Leefbaar Rotterdam, Denk, 50Plus, de Partij voor de Dieren en SP die vanaf dinsdagmorgen tijdens de gemeenteraadsvergadering alle moeten worden behandeld en als daarvan een substantieel deel wordt aanvaard, heeft een coalitie de poppen aan het dansen. Ongemerkt zou dat een vroegtijdige scheuring in de coalitie teweeg brengen. Naar verluidt zijn daarom maandagavond alle ruim 130 moties doorgeworsteld om de gelederen in de kwantitatief wankele coalitie fier overeind te kunnen houden. Burgemeester Aboutaleb was daarbij zoals gebruikelijk niet aanwezig.

Het Rotterdamse stadsbestuur wordt gevormd door GroenLinks (5), Partij van de Arbeid (5), VVD (5), D66 (5), CDA (2) en CU/SGP (1). Dat zijn 23 zetels en daar staat een duwende oppositie van 22 stemmen tegenover. Te veel coulance voor de vele moties die de oppositie heeft ingediend, zou bij de slotbehandeling van de begroting de eigen verdelingsideeën in de war kunnen schoppen. Normaal is het geen doodzonde om als coalitiepartij mee te stemmen met een ‘gezonde’ motie van de oppositie, maar nu het om de verdediging van de eigen financiële huishouding gaat wordt te veel ‘vijandige inbreng’ niet op prijs gesteld. Anders gezegd: niet te veel heulen met de vijanden.

‘’Nee, dit is geen paniekvergadering. Het is een brandweeroefening. Even een avondje op het matje komen. Er zitten in de coalitiefracties veel debutanten. Die zouden voor bij humanitaire moties wel eens te snel overstag kunnen gaan. En die dissidenten willen de fractievoorzitters dinsdag niet’’, aldus drs. Sjors van Maurik, de stadswacht van Dagblad010. ‘’Er zal hen vooral op hart gedrukt zijn: niet luisteren, een boek lezen en bij elke motie van de oppositie tegen stemmen. Een oud recept. Veertig jaar geleden deden ze dat tijdens het tik-tak-torren. Maar toen werd er geen speciale vergadering aan besteed. De Partij van de Arbeid was toen heer en meester in de Raad. Nu is het met de verhouding 23-22 tricky.’’


Foto: Digitaal Dagblad