R'dam laat inwoners luchtkwaliteit meten

mainImage
R'dam laat inwoners luchtkwaliteit meten

De gemeente Rotterdam zoekt inwoners die willen fungeren als meter van luchtkwaliteit. Maximaal vijftig inwoners van Rotterdam kunnen hieraan meedoen. Bij voldoende aanmeldingen wordt gekeken naar een evenwichtige verspreiding over de verschillende wijken. Meedoen is gratis.

Vijftig inwoners

DCMR Milieudienst Rijnmond meet sinds 1969 de luchtkwaliteit in de regio. Op luchtmeetnet.nl kunt u realtime zien waar de meetstations staan en of de luchtkwaliteit in orde is. In 2019 wordt vijftig jaar de luchtkwaliteit gemeten in de regio Rijnmond. Vanwege dit jubileumjaar kunnen nu vijftig inwoners van gemeente Rotterdam helpen door de NO2-concentraties (stikstofdioxide) in de buitenlucht te meten in de eigen wijk.

Hoe werkt het?
De deelnemers krijgen tijdens een bewonersavond in december (12, 14 of 20 december) verdere uitleg en instructies. De metingen starten in januari 2019. Deelnemers mogen zelf kiezen waar ze de buitenluchtkwaliteit willen meten en krijgen van de DCMR Milieudienst Rijnmond (DCMR) iedere vier weken een buisje toegestuurd wat ze op dezelfde locatie moeten ophangen. Na iedere vier weken wordt het buisje naar de DCMR teruggestuurd, die het laten analyseren en de resultaten per email aan de meters doorsturen. De proef duurt één jaar. DCMR verzamelt data over de kwaliteit van onze lucht en deelnemers krijgen een beeld van de lucht rondom hun huis.


Foto: Digitaal Dagblad