R'dam zet verkeerd middel in tegen mieren

21 August 2019, 09:11 uur
Algemeen
mainImage
Pixabay

De gemeente Rotterdam heeft in Hillegersberg een middel ingezet tegen mierenoverlast dat niet gebruikt had mogen worden. Een intern onderzoek is gestart om uit te zoeken waar het mis is gegaan.

Sinds de zomer van 2016 is in delen van de wijken Hillegersberg en Kralingen sprake van een mierenplaag door het mediterraan draaigatje, een exotische mierensoort. Medewerkers van de afdeling Plaagdierbeheersing van de gemeente Rotterdam waren de afgelopen periode druk bezig met de bestrijding van deze mieren.

Landelijk gezien zijn er momenteel nog geen methoden voor de effectieve bestrijding van het mediterraan draaigatje. Daarom onderzoekt de gemeente samen met bewoners, andere gemeenten en het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) de meest effectieve bestrijding.

In de zoektocht naar een permanente oplossing voor de mierenplaag is door Plaagdierbeheersing het middel Ficam W gebruikt, omdat alle eerdere inzet en middelen nog niet tot een goed resultaat hadden geleid. Plaagdierbeheersing gebruikt Ficam W al in gebouwen als bestrijdingsmiddel tegen bepaalde insecten (zoals mieren) en specifiek tegen wespen rondom gebouwen. Het middel is in Nederland toegestaan als bestrijdingsmiddel. Het voldoet dus bij gebruik volgens de voorschriften aan de geldende normen voor onder andere volksgezondheid en milieu. Het is echter niet toegestaan voor dit specifieke gebruik: de bestrijding van mieren in de openbare buitenruimte. Ook niet als het verder volgens de gebruiksvoorschriften wordt ingezet, zoals hier het geval was. Daar is het middel namelijk niet op getest

De gemeente bekijkt hoe het kon gebeuren dat medewerkers van Plaagdierbeheersing dit middel toch in de openbare buitenruimte hebben gebruikt. Ook neemt de gemeente actie om te voorkomen dat dit in de toekomst opnieuw gebeurt.

De bewoners van de betreffende straten zijn schriftelijk geïnformeerd.