Renesse wil af van imago 'als zuipoord'

mainImage
Renesse wil af van imago 'als zuipoord'

Voor oudere Rotterdammers aan de Noorder Maasoever was Hoek van Holland in vroeger jaren hun exclusieve badplaats.
Voor inwoners van Zuid was dat Oostvoorne en Rockanje. Er ging een stoomtram heen. Gerard Cox heeft Rockanje nog bezongen.

Voor de tegenwoordige stadsjeugd uit Rotterdam is met name het Zeeuwse Renesse erg populair. Bekend en berucht zijn daar de metershoge stapels bierkratten op de jongerencampings. Maar van dat imago wil Renesse nu juist af, liever nog vandaag dan morgen.

In de deze maand gepresenteerde ‘Agenda Toerisme 2018-2026’ constateert de verantwoordelijke toerismewethouder van Schouwen en Duiveland (Daniël Joppe) dat het imago van Renesse als vakantiebestemming voor jongeren hardnekkig is. Als ‘economische doelstelling’ voor de lange termijn (15 jaar) formuleert de gemeente daarom om Renesse nog nadrukkelijker als familiebadplaats op de kaart te zetten.

‘’De inwoners van het dorp zullen niet snel klagen over toeristen, omdat veel van de ruim 1.500 Renessenaren er hun brood aan verdienen. Maar in de loop der jaren kregen wel steeds meer dorpelingen tabak van het imago van een zuipoord voor jongeren’’, zegt Joppe. ‘’Al bijna 20 jaar proberen we nu van die beeldvorming af te komen. De jongeren vormen echt maar een klein deel van de bezoekers. Je ziet ze vooral ’s avonds. Als je als 17-jarige op zuipvakantie wilt, ga dan naar Lloret de Mar. In Renesse zien we je graag komen, maar niet meer om laveloos te worden.’’


Foto: Digitaal Dagblad