Dagblad010 | Rotterdam gaat Greta Thunberg uitnodigen

Rotterdam gaat Greta Thunberg uitnodigen

mainImage

De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die binnenkort een bezoek brengt aan Den Haag, zal door het stadsbestuur van Rotterdam worden uitgenodigd om ook een bezoek te brengen aan deze havenstad. Het voorstel kwam donderdagavond van haar bewonderaar Ruud van der Velden, die fractievoorzitter is van de Partij voor de Dieren en wist dat hij met dit idee hoge ogen zou gooien bij deze coalitie.

Ze is welkom, want er stemden 26 raadsleden voor en 17 tegen. Dat heet in Rotterdamse politieke kringen een ruime meerderheid. Er zat wel een heel klein smetje op de coalitiediscipline, want de VVD vond het maar niks en stemde met vijf raadsleden tegen. Dat deden ook Leefbaar Rotterdam (17) en de PVV (1). 

Greta Thunberg kreeg internationale bekendheid toen ze besloot om na de zomervakantie in 2018 tot de daarop volgende Zweedse parlementsverkiezingen op 9 september 2018 elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het Zweeds parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de dreigende klimaatverandering. Na de verkiezingen staakte ze iedere vrijdag en verklaarde ze in een opiniestuk in The Guardian dit te zullen blijven doen totdat de politici het akkoord van Parijs zouden naleven.

Er wordt verschillend over het optreden van dit meisje gedachten. Sommigen spreken over haar als een heldin, anderen over een aandacht zoekend hysterisch wicht.