Rotterdam krijgt 8,5 ton voor aanpak radicalisering

mainImage
Rotterdam krijgt 8,5 ton voor aanpak radicalisering

Voor de versterking van de aanpak van jihadistische radicalisering hebben twintig gemeenten in totaal 7 miljoen euro toegezegd gekregen. Rotterdam kan rekenen op een bijdrage van ruim 8,5 ton. Rotterdam is samen met Den Haag en Utrecht daarmee één van de grootste ontvangers van een financiële bijdrage.

De ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) verdelen de miljoenen over gemeenten die plannen hebben ingediend om radicalisering te voorkomen en geradicaliseerde personen aan te pakken. Het hoogste bedrag, ruim 1 miljoen euro, gaat naar de gemeente Den Haag, meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Na Den Haag gaan de hoogste bedragen naar Utrecht (ruim negen ton).

Voor 2019 zijn de plannen vooral gericht op het vergroten van de kennis van hulpverleners en de ondersteuning van de omgeving van radicaliserende jongeren. Daarnaast ligt de focus op de opbouw van netwerken met sleutelfiguren en het versterken van de rol van onderwijs bij signalen van mogelijke radicalisering.

Gemeenten komen sinds 2016 in aanmerking voor deze zogeheten versterkingsgelden. Het is onderdeel van de brede aanpak van terrorisme door de NCTV.


| Foto: Digitaal Dagblad