Rotterdam zit in het hart van Paul van Vliet

mainImage
Rotterdam zit in het hart van Paul van Vliet

Door Martin Reitsma

Dinsdag 16 oktober is het boek 'Brieven aan God en andere mensen' van Paul van Vliet uitgekomen. Hem wacht een drukke periode om zijn boek te promoten.

In mei dit jaar is Paul gestopt met zijn theateroptredens en is hij een nieuwe uitdaging aangegaan waarover hij zegt: "Ik heb na het stoppen niet het zwarte gat gevoeld en vroeg me af wat moet ik doen met mijn nog altijd aanwezige creativiteit? Vervolgens heb ik het schrijven van dit boek opgepakt. In 'Balans' heb ik een fijne uitgever gevonden die goed bij me past."

Ons gesprek komt op Rotterdam waarover hij zegt: "met deze stad heb ik een hele sterke band. Mijn vrouw Lidewij is er geboren en getogen. We komen er nog graag. Ook heb ik vaak in Rotterdam opgetreden. Het is een geweldig en royaal publiek. De Rotterdammer gunnen je het succes. Vóór de voorstelling kom ik mensen tegen die zeggen: 'ga je werken joh? ' en na afloop vragen ze: ' én heb je lekker gewerkt? '

Tijdens het gesprek valt het me op dat Paul veel van zichzelf durft te laten zien waarbij hij zeer openhartig is. Ook over de zware onderwerpen van het leven. "Jaren geleden kreeg ik het verzoek van de E.O. of ik een brief aan God wilde schrijven voor een radioserie" gaat hij verder. "Het verscheen ook in boekvorm waarbij lezers me lieten weten dat ik nog nooit zo geschreven had. Daarna kwam er weer van alles tussen en was er geen vervolg. Het schrijven heb ik na mijn afscheid van het theater weer opgepakt."

Zijn nieuwe boek

"Tijdens mijn theateroptredens heb ik altijd de balans gezocht tussen de tragische en komische kant van het leven", gaat hij verder. "De taal van het theater moet ook direct worden begrepen. Dit is anders. In een boek kun je meer kwijt. Het is intiemer en je kunt het ook nog eens overlezen." Paul oogt nog steeds gedreven en is diepzinnig. Hij laat zich in dit boek op een zeer persoonlijke manier kennen en zegt: "in het boek staan onder meer brieven aan God, aan mijn vader en moeder, maar ook aan Ilse Dohna, het meisje uit een zomerkamp op wie ik op mijn twaalfde verliefd werd. Voorts aan Audrey Hepburn én aan de familie Kuipers, mijn Friese pleegouders in de hongerwinter van 1945. Mijn vrouw Lidewij heeft kritisch meegelezen. Dat kan ze heel goed. Ik geloof in het mysterie van dingen die onbegrijpelijk zijn ." Aan het eind van ons interview zegt Paul benieuwd te zijn naar de reacties van zijn lezers en wat het los maakt bij hen. Bij het afscheid heeft de post net zijn boek bij hem bezorgd waarover hij duidelijk in zijn nopjes is. Zijn geplande strandwandeling moet dan ook wijken voor het inzien van zijn nieuwe werk.

De boekuitreiking in Scheveningen

Afgelopen dinsdag vond in strandetablissement Oscars in Scheveningen de officiële uitreiking van het boek aan Paul plaats. Er waren veel prominenten aanwezig zoals Paul Witteman, Herman van Veen, Sylvia Toth, Arnold Gelderman Annemieke Schrijver, Dolf de Vries, zijn vrouw Lidewij en een aantal andere familieleden. Van Vliet las een aantal verhalen voor uit zijn nieuwe boek. Het applaus was daverend. Bij de medewerkers van uitgeverij Balans konden de gasten vervolgens het boek aanschaffen dat daarna door Paul kon worden gesigneerd. Onder het genot van hapjes en drankjes en in een zomerse ambiance was er na afloop nog een gezellig samenzijn waarvan ook Paul en Lidewij genoten.

Meer info over Paul via zijn website: https://paulvanvliet.nl/
Zondag 18 november, tussen 15.00 en 16.00 uur, is er bij de Centrale bibliotheek Rotterdam in samenwerking met boekhandel Donner, een boekpresentatie waarbij Paul aanwezig zal zijn. Meer info via: https://www.donner.nl/boekpresentatie-paul-van-vliet-brieven-aan-god-en-andere-mensen


Foto: Digitaal Dagblad