Sinterklaasintocht onder vergrootglas

mainImage
Sinterklaasintocht onder vergrootglas

Leefbaar Rotterdam wil komende donderdag in de gemeenteraad aan burgemeester Aboutaleb vragen waarom hij heeft toegestaan dat de anti-Zwarte Piet-demonstranten zó dicht bij de officiële Sinterklaas-intocht mochten komen, waarom de aangewezen vakken leeg bleven en er toch een gespannen sfeer was op de brug.

Maar ook Nida heeft vragen en wil weten waarom er zaterdagmiddag nog altijd Pieten rondliepen die zwart waren geschminkt, een pruik van zwart kroeshaar droegen en rode lippen hadden.

Leefbaar Rotterdam vindt dat burgemeester Aboutaleb zich de ellende op de Erasmusbrug zelf op de hals heeft gehaald. Daar leidde de aanwezigheid van voor- en tegenstanders van de aanwezigheid van een zwarte Piet tot handgemeen, terwijl kinderen daar getuigen van waren. Raadslid Tanya Hoogwerf had gehoopt dat de burgemeester de aanhoudend leuzen roepende demonstranten vroegtijdig een positie op de Maasvlakte had toegewezen. In elk geval niet in de buurt van het kinderfeest.
''Dit komt er nu van'', zegt ze, verwijzend naar de rellen.

Nida betreurt het dat er in Rotterdam Zwarte Pieten rondliepen zoals in alle kleinere gemeenten rondom Rotterdam met rooie lippen en zwart kroeshaar. Dat was volgens de islamtische politieke partij niet de afspraak van het herenakoord vorig jaar tussen de bemiddelende studenten van Erasmus en de burgemeester. Er zouden alleen witte Pieten zijn met roetvegen. De studenten zeggen dat Nida één jaar te vroeg is met die conclusie. De echte pikzwarte Pieten verdwijnen binnen de afspraken van 'beraad-2017' pas in 2019 uit het straatbeeld van Rotterdam.


| Foto: Digitaal Dagblad