Sneltest griep op spoedhulp Maasstad

mainImage
Sneltest griep op spoedhulp Maasstad

Het Maasstad Ziekenhuis gaat door middel van een nieuwe methode ernstig zieke patiënten op de spoedeisende hulp testen op griep. Zij vertonen verschijnselen van het griepvirus zoals hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen en hebben vaak hoge koorts. Dankzij de sneltest is binnen twee uur de uitslag bekend.

Sinds maandag wordt gestart met de sneltesten. Deze sneltest helpt om tijdens de volgende griepgolf te voorkomen dat de verspreiding van het griepvirus toeneemt. Door gebruik te maken van een sneltest weet het ziekenhuis meteen naar welke afdeling de patiënt moet worden overgebracht. Volgens het Maasstad is dat goed voor de doorstroming, omdat er anders een tekort zal zijn van het aantal bedden.

De verpleegkundige op de Spoedeisende hulp neemt keel-of neusuitstrijken af bij de patiënten die daarvoor in aanmerking komen. In het laboratorium wordt het materiaal door een speciaal apparaat getest of er een virus aanwezig is.

De afgelopen jaren was het tijdens de griepgolf erg druk op de spoedeisende hulp en op de verpleeghuizen van de ziekenhuizen in de Rotterdamse regio. De afgelopen griepgolf duurde ook extra lang, waardoor er meer mensen geholpen moesten worden.


Foto: Digitaal Dagblad