Staatsexamen Nederlands wordt herzien

mainImage
Staatsexamen Nederlands wordt herzien

Om vals spel te voorkomen kunnen nieuwkomers in Nederland pas volgend jaar weer het staatsexamen Nederlands afleggen. Dit examen voor mensen die Nederlands als tweede taal leren, wordt woensdag gestopt. Zo'n 4000 personen zijn getroffen. Eerder was al een onderdeel van het examen geschorst.

Nadat delen van het examen Nederlands als tweede taal op sociale media waren opgedoken, was aanvankelijk alleen het onderdeel schrijven voor lageropgeleiden geschrapt. Maar inmiddels gaat het om complete beschrijvingen en uitwerkingen van opdrachten van alle onderdelen van zowel de examens voor lager- als hogeropgeleiden.

Een kandidaat met deze voorkennis zou het examen op voorhand al grotendeels kunnen halen, aldus minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs): ''Deze situatie is onhoudbaar.'' Er zijn grote aanpassingen nodig. Het is de bedoeling dat volgende maand duidelijk is hoe volgend jaar de examens hervat kunnen worden.

Voor kandidaten die het diploma nodig hebben als eis voor hun inburgering, wordt de inburgeringstermijn verlengd. Personen die na het examen een mbo-opleiding wilden volgen, kunnen alvast lessen gaan volgen.

 


Foto: Digitaal Dagblad