Stem op jouw favoriete gebouw!

mainImage
Stem op jouw favoriete gebouw!

Wat is het beste Rotterdamse gebouw van 2018? Wordt het Stadswinkel Stadhuis, het Erasmus MC of toch Pakhuismeesteren? Rotterdammers kunnen sinds maandag tot en met 5 december stemmen op de tien genomineerden van de Rotterdam Architectuurprijs.

De jury van de Rotterdam Architectuurprijs heeft uit 52 inzendingen tien gebouwen gekozen. De gebouwen vertegenwoordigen een brede selectie van het Rotterdamse architectuuraanbod: van onderwijsgebouwen en woningen tot een zwemcentrum en ziekenhuis.

Deze tien gebouwen dingen mee naar de publieksprijs. Iedereen kan vanaf vandaag tot en met 5 december stemmen op zijn of haar favoriete Rotterdamse gebouw. Het gebouw met de meeste stemmen wint de prijs.

Dit zijn de genomineerden:

Het Erasmus MC
Het ziekenhuis is getransformeerd van een verzameling losse gebouwen naar een medische stad met bed-toengankelijke stadstuinen.

De Nieuwe Binnenweg

Deze bijna twee kilometer lange winkelstraat veranderde in tien jaar tijd van groezelig doorgangsroute naar eigenzinnige stadsstraat met winkels en horeca.

Stadswinkel Stadhuis Rotterdam

De chique nieuwe stadswinkel neemt de oorspronkelijke kwaliteiten van het stadhuis als uitgangspunt en verwelkomt de burger op elegante en respectvolle wijze.

Vernieuwing van de Valkenier Vreewijk

Door het herstellen van het originele kleurbeeld, houten bekleding van de dakkapellen, raamdeling en ornamenten ziet de Valkenier, onderdeel van Tuindorp Vreewijk, er weer uit zoals ooit was bedoeld.

Boston & Seattle

Deze twee nieuwe woontorens op de Wilhelminapier, geplaatst op een gezamenlijke parkeergarage met beeldbepalende lamellenstructuur, bieden door hun kunstvormige plattegrond een ranke aanblik.

Zwemcentrum Rotterdam

Dit voormalig deelgemeentekanoor behield zijn architectonische uitstraling bij een transformatie tot zwemcentrum met Olympisch wedstrijdbad.

Hogeschool Rotterdam Business School

Drie verschillende bestaande gebouwen die zijn samengesmeed tot een nieuwe duurzaam onderwijsgebouw met het atrium en de monumentale trappen als blikvanger.

VMBO Melanchton

Een duurzaam schoolgebouw dat met zijn materialen en vormen past in zijn jaren '30 omgeving.

Pakhuismeesteren

Een vormalig pakhuis op de Wilhelminapier dat werd gerestaureerd en getransformeerd om ruimte te bieden aan een markthal, hotel en vergaderruimtes.

Vier woongebouwen op de kop van de Müllerpier

Deze zelfbouwwoningen zijn levensloopbestendig, voorzien van een lift en hebben woonkamers die kunnen transformeren in loggia's met uitzicht op de Maas.

De vakjury van de Rotterdamse Architectuurprijs wijst naast een selectie voor de publieksprijs ook de nominaties en winnaar aan van de juryprijs. De jury staat dit jaar onder leiding van voorzitter Samir Bantal (directeur van AMO) en bestaat verder uit Eva Pfannes (directeur van OOZE Architects), Bart Schoonderbeek (algemeen directeur van ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch), Jacob Voorthuis (hoofd vakgroep architectuur en stedenbouw aan de TU Eindhoven) en Renske van der Stoep (directeur architectenbureau ROFFAA).

Op 19 december worden de winnaars van de Rotterdam Architectuurprijs bekend gemaakt. Stemmen voor de publieksprijs kan tot en met 5 december via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl


Foto: Digitaal Dagblad