Super impresario Jacques Senf overleden

16 January 2019, 15:14 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Super impresario Jacques Senf overleden

door Coos Versteeg

De Haagse impresario Jacques Senf is vandaag (woensdag) na een lang ziekbed thuis in Maasland overleden. Hij werd 72 jaar. Jacques Senf was een van de belangrijkste theaterproducenten en evenementen-organisatoren van Nederland.
De in het Haagse Benoordenhout opgegroeide Senf werkte met vrijwel alle grote Nederlandse artiesten: van Mini&Maxi tot Frans Bauer, van Anne-Wil Blankers tot Ruth Jacott en van Yvonne Keuls tot André Rieu. De afgelopen maanden was het een komen en gaan van BN’ers aan zijn ziekbed; ze kwamen voor hem zingen, musiceren of gewoon praten.

Vanuit Maasland bestierde Senf decennia lang een bedrijf dat op sommige dagen bij ruim 200 voorstellingen in Nederland, België en Duitsland betrokken was (als management, (co-)producent, tournee-planner, impresariaat of financier). Hij had bijkantoren in Amsterdam en Antwerpen. Senf bleef daarbij het liefst op de achtergrond en noemde zichzelf schertsende ‘de onbekendste Bekende Nederlander’.

Jaap

Rees halverwege de jaren vijftig organiseerde Jaap Senf (zoals hij oorspronkelijk heette) in de zomervakantie poppenkastvoorstellingen in een garagebox bij hem in de Paul Gabriëlstraat. Japie was toen nog maar elf jaar oud en zorgde voor de locatie, attributen en voor poppenspelers; hijzelf verkocht de kaartjes. Toen steeds meer buurtbewoners een auto aanschaften, kocht hij emmers en sponsen en organiseerde een ‘wascentrale’. Op Prinsjesdag huurde hij bakfietsen vanwaar mensen tegen betaling verhoogd  de rijtoer van de koningin kon volgen. Een van zijn favoriete uitspraken was dan ook dat hij aan elke Hagenaar wel een ‘knakie had verdiend’.

Met de opkomst van Den Haag als Beatstad belandde Senf in de popmuziek. Hij werd de eerste manager van The Golden Earrings. In die tijd veranderde zijn naam van Jaap in Jacques, want gitarist George Kooymans vond Jaap niet chic genoeg. Senf werd ook manager van de legendarische band Q65. Hij was sterk in het bedenken van publiciteitsstunts. Q65 liet hij met een rubberboot van Engeland naar Scheveningen varen, waarbij de bandleden het grootste deel van de reis gewoon op een meevarende kotter vertoefden en alleen het laatste stuk naar ’t met duizenden fans bezaaide strand daadwerkelijk in de rubberboot plaats namen.

Uiteindelijk ging Senf ook dancings exploiteren, zoals Club 192 - een verwijzing naar de frequentie van piratenzender Veronica - waar populaire groepen als Motions, T-set, Shocking Blue, Cuby & the Blizzards, After Tea, The Shoes en The Buffoons op het podium stonden. Senf liet er soms ook Engelse bands optreden. Gaandeweg werd hij een steeds grotere speler in de evenementenwereld.

Ontvoering

Zomer 1973 bracht een kentering in het leven van Jacques Senf. Op 18 april werd aan de Laan van Meerdervoort het echtpaar Tschin thuis door drie Chinezen beroofd en gedood. De zoons van de slachtoffers gingen met behulp van paragnost Gerard Croiset en Haagsche Courant-journalist Henk Huijgen eigenmachtig op zoek naar de daders. Voor Club 192 op de Groenmarkt kreeg Croiset beelden, dat daarbinnen een grote, pafferige man zat, ‘die een beetje nat sprak’ en er meer van wist. Jacques Senf, concludeerde de journalist. Daags daarna werd de toen 27-jarige Senf in Rijswijk door de zonen opgewacht, ontvoerd en langdurig gemarteld. Toen duidelijk werd dat de evenementen-organisator niets met de zaak te maken had, lieten ze hem gaan. Maar Senf hield er stress-diabetes aan over en was lange tijd niet in staat om te werken. Getraumatiseerd zocht hij rust en eenzaamheid in een tuinhuisje op een erf in Maasland, waar hij zijn vrouw Barry leerde kennen.

Vanuit Maasland bouwde Jacques Senf een nieuw bestaan op. Hij nam afscheid van de popmuziek, waar de artiesten steeds gekkere eisen gingen stellen, en richte zich meer op het reguliere theater met toneel, musicals, variété en cabaret. Hij had daarnaast oog voor zaken bij theaters die in zijn optiek beter konden en lucratief waren. Zodoende bouwde hij achter zijn woning in een loods het ticketbureau De Nationale Theaterkassa.

'Ik merk toch hoe het publiek reageert' 

In de loop der tijd kwam er ook steeds meer samenwerking tot stand met concurrenten/collega’s als Joop van den Ende, Henk van der Meijden, vader en zoon Van Liempt en Albert Verlinde. Zo organiseerde Senf - inmiddels met Matthijs Bongertmann en Chris Bergwerff uitgebouwd tot Senf & Partners - alle tournee-planning voor de reismusicals van Van den Ende. Hetzelfde deed hij voor gezelschappen als Het Nationale Toneel.

Senf had nauwelijks schoolopleiding en sprak vrijwel geen Engels, maar engageerde niettemin belangrijke internationale producties. Een medewerkster verbaasde zich er eens over dat hij een show boekte zonder te begrijpen waar het over ging, waarop Jacques Senf reageerde met: “Ik heb oren aan mijn hoofd, ik merk toch hoe het publiek reageert!”
Toen zijn gezondheid achteruit ging, deed hij een stap terug in het bedrijf. Dat bedrijf was begin 2017 ook onder de nieuwe naam Senf Theaterpartners naar Delft verhuisd. Jacques noemde zich nu senior partner, maar bleef een absolute workaholic. Hij scoorde groot succes met de zondag-matinees van Paul van Vliet in de Koninklijke Schouwburg en de gelegenheidsformatie Vreemde Kostgangers van Boudewijn de Groot, George Kooymans en Henny Vrienten.

Zijn diabetes stond genezing in de weg

Tot zomer vorig jaar reisde hij alle podia van Nederland af: van ‘vestzak-theatertjes’ met 40 stoelen tot grote schouwburgen, Carré en Ahoy. Hij liep over van plannen en ideeën. Maar bij een ongelukkige val, brak Senf een been en liep open wonden op. Zijn diabetes stond genezing in de weg, de conditie van zijn hart maakte amputeren onmogelijk. Die combinatie is hem uiteindelijk fataal geworden.

Jacques Senf kon een botte, harde zakenman zijn, maar hij had daarnaast een buitengewoon attente kant. Hij sloeg geen jubileum of huldiging van een artiest over, vergat nooit de verjaardag van een kassajuffrouw of buffetdame in de artiestenfoyer. Een groot aantal van hen was dan ook aanwezig toen Jacques Senf ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag in 2011 met een portret in de eregalerij van de Koninklijke Schouwburg in Den Haag werd geëerd. Ter herdenking van Jacques Senf is vrijdag 25 januari om 12.00 uur een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. De uitvaart heeft in besloten kring plaats.