'Sylvana Simons-Denk-Nida-Hamas, één pot nat'

mainImage
'Sylvana Simons-Denk-Nida-Hamas, één pot nat'

De kritiek die Nourdin el Ouali sinds de uitzending van Nieuwsuur van gisteravond over zich heen heeft gekregen vanwege het uitlekken van een oude maar niettemin duidelijke Nida-tweet over ‘het landverovertje van de joden op de Palestijnen’ vindt zijn oorsprong in 2014. Nida twitterde toen: Israel=ISIS. Geen dagstunt, ook geen toevalstandpunt, want drie jaar later, in april 2017 staat Nourdin dl Ouali op de lijst van sprekers tijdens de conferentie ‘Palestinians in Europe' in De Doelen in Rotterdam. Volgens de Duitse inlichtingendienst een verkapt Hamasfeest.

Nieuwsuur werd gisteren aan de omstreden tweet herinnerd die afkomstig is uit het Nieuw Israëlisch Weekblad. Dat had de NOS wel mogen vermelden. Verslaggever Carel Brendel schrijft daarin dat Nida tijdens het hoogtepunt van de Gaza-oorlog vijf overeenkomsten vond tussen de Joodse staat en de islamitische terreurbeweging. ‘’Maar het was niet de enige keer dat NIDA zich negatief uitliet over Israël'', schrijft hij. ''In juli 2014 was deze Rotterdamse islampartij medeorganisator van een grote betoging voor Gaza. De rapper Appa ging er tekeer tegen ‘zionistische honden’ en ‘moderne Hitlers’. NIDA-leider Nourdin el Ouali stond een paar meter verderop, maar zei dat allemaal niet gehoord te hebben, terwijl de ‘zionisme=ISIS’-tweet toch niets te raden overliet.’’

Volgens Brendel deden NIDA-leden mee aan inspecties van de BDS-beweging (Boycot, Desinvesteringen en Sancties, een wereldwijze campagne die op vreedzame wijze oproept tot verzet tegen Israël), waarbij supermarkten werden onderzocht op mogelijke producten afkomstig uit de Westelijke Jordaanoever. Met andere partijen keerde NIDA zich in 2015 ook tegen de deelname van burgemeester Ahmed Aboutaleb aan een handelsmissie naar Israël.

NIDA verdedigde daarentegen de burgemeester toen hij vorig jaar volhield dat Hamas niets te maken had met een Palestijns congres in concertgebouw De Doelen, waarbij behalve El Ouali ook de Belgische radicale activist Abou Jahjah sprak en met wie Sylvana Simons graag op de foto ging. Ook Denk-Kamerlid Kuzu was daarbij aanwezig was. ''Ogenschijnlijk veel tegenstellingen, Simons met Denk, Denk met Nida, zelfs islambewegingen onderling zijn het volgens hoogleraar sociologie Ruud Koopmans verre met elkaar eens'', zegt onze stadswacht drs. Sjors van Maurik, ''Het is één pot nat. Wel met catastrofale gevolgen voor het Linkse Blok. De SP gaat hier nooit mee akkoord.''

Het artikel, dat nu stof tot discussie vormt en het Links Verbond in grote verlegenheid heeft gebracht, heeft als titel: ‘Rotterdam Moslim Broederschap’.


Kuzu (midden) tijdens Hamas-conferentie


Foto: Digitaal Dagblad