Tekort aan evenementlocaties neemt toe

mainImage
Tekort aan evenementlocaties neemt toe

De verdichting van de stad – nodig om het woonaanbod te vergroten - creëert anderzijds fysieke knelpunten.
Er is een tekort aan evenemententerreinen in de stad en de beschikbare locaties zijn vaak kwetsbaar. Het gevolg daarvan is dat niet meer aan alle aangeboden en door Rotterdam Festivals positief beoordeelde evenementen een plek geboden kan worden, aldus het evaluatierapport van de directie Veiligheid en Stadsbeheer.

Er is nu ook zoektocht naar nieuwe evenementenlocaties, ook om de spreiding te bevorderen. En verder noodzakelijk om de belasting van de beschikbare parken (overlast en schade) te beperken. Het zoeken richt zich overigens vooral op A-locaties, omdat vanuit het oogpunt van openbare orde en veiligheid het maximum aan B/C evenementen, met name in de zomer, inmiddels bereikt is.

Vorig jaar werden de evenementenvelden in het Roel Langerakpark en delen van het Kralingse Bos voorzien van drainage, terwijl in het Zuiderpark de watervoorziening is gerealiseerd. De werkzaamheden aan de stroom- en rioolvoorziening in de vier genoemde parken en de aanleg van de overige watervoorzieningen worden na het evenementenseizoen van 2018 uitgevoerd en afgerond in het voorjaar van 2019.

Na realisatie van deze faciliteiten in deze vier parken is het voor de evenementenorganisaties mogelijk om gratis drinkwater te verstrekken zonder stijging van het aantal wegwerpflesjes en/of gebruik te maken van retourbekers.

De culturele evenementen trokken in 2017 ongeveer 1,9 miljoen bezoekers. In 2016 één miljoen meer, vooral veroorzaakt door de manifestatie Rotterdam viert de stad met 800.000 bezoekers en de MTV Europe Music Awards. Bovendien verregende in 2017 het doorgaans populaire Rotterdam Unlimited. Dat scheelde 150.000 bezoekers.

De sport deed het vorig jaar nog beter met één EK en twee WK’s in de stad. Het bracht 100.000 mensen méér op de been en steeg naar 1.4 miljoen bezoekers. In 2016 dus 1,3 miljoen. Een belangrijk sportief succes was in 2017 het uitbundig gevierde kampioenschap van Feyenoord.


Foto: Digitaal Dagblad