Terreurverdachte al eerder veroordeeld

mainImage
Terreurverdachte al eerder veroordeeld

en van de twee mannen die mogelijk een terroristische aanslag wilden plegen op een Rotterdams politiebureau, is eerder in Duitsland veroordeeld tot drie jaar cel. Hij kwam eind vorig jaar vrij, bleek dinsdag tijdens een niet-inhoudelijke zitting in de rechtbank in Rotterdam.

Waarvoor hij is veroordeeld, is niet duidelijk, maar het gaat volgens de officier van justitie niet om een ''terreurgerelateerde" zaak.

De mannen werden afgelopen juni aangehouden. Ze beroepen zich op hun zwijgrecht en willen ook niet vertellen hoe ze heten. Beiden waren dinsdag niet aanwezig in de rechtbank. Volgens de officier van justitie gaat het om Marokkaanse mannen van 27 en 23 jaar. De oudste man noemt zich mogelijk Mouad M., de jongere Ahmed B. of Salim A. Hij heeft eerder in Duitsland vastgezeten.

Bij hun aanhouding in een Rotterdamse woning hadden ze verteld dat ze uit Libië kwamen en minderjarig waren. Ze worden verdacht van het voorbereiden van terrorisme en lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden een aanslag hebben willen plegen op de veiligheidsdiensten in Nederland.

Een van de verdachten stuurde in een chat via Facebook - die door de Amerikaanse inlichtingendienst FBI werd onderschept - een foto mee van het politiebureau Veranda in Rotterdam-Zuid, dat dicht bij de Kuip staat. In de chat werd gedetailleerd gesproken over (de aanschaf van) wapens, explosieven en bomgordels. Ook zijn er martelaarvideo's gevonden op de telefoons van de mannen en foto's van de Erasmusbrug. Bij hun aanhouding zijn geen wapens of explosieven aangetroffen.

Het OM heeft laten weten dat het onderzoek nog in volle gang is, ook in samenwerking met de autoriteiten in Frankrijk, Duitsland en België. Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak verdergaat, B. en M. blijven voorlopig vastzitten.


| Foto: Digitaal Dagblad