Tientallen historische dossiers openbaar

mainImage
Tientallen historische dossiers openbaar

Het Stadsarchief Rotterdam heeft woensdag tientallen dossiers en honderden documenten uit het archief vrijgegeven. Dat gebeurt ieder jaar op 2 januari, dan is het openbaarheidsdag.
Een deel van de documenten dat het stadsarchief beheert, mag pas na 75 jaar worden vrijgegeven. Daardoor zijn sinds dinsdag onder meer stukken uit het oorlogsjaar 1943 te lezen, waaronder dossiers uit het archief van de Rotterdamse gemeentepolitie. Maar ook meer recente stukken uit de kerkarchieven van eind jaren zestig en documenten over de viering van 650 jaar Rotterdam zijn nu in te zien.

Goudmijn
''Of er interessante documenten vrijkomen? Dat is echt voor iedereen verschillend'', zegt een woordvoerder van het stadsarchief. ''Veel mensen vinden de Tweede Wereldoorlog interessant. Voor hen is het politiearchief echt een goudmijn. Maar iemand die geïnteresseerd is in bijvoorbeeld de ontkerkelijking, zal juist veel aan de kerkarchieven kunnen hebben.''

Agenten van Groep 10
In 1943 groeide in Nederland het verzet tegen de Duitse bezetter, maar die ging ook steeds harder optreden. De nu vrijgegeven dossiers uit het Rotterdamse politiearchief laten zien hoe dat uitpakte. Zo is er een proces-verbaal van een arrestant van de beruchte Groep 10. Deze speciale recherche-eenheid hield zich in opdracht van de Duitsers bezig met het opsporen van joden, verzetsmensen en onderduikers.

De Duitsers verdachten de arrestant ervan dat hij Joden zou hebben geholpen. Het verhoor was zo hardhandig, dat de man na afloop bont en blauw zag. Het proces-verbaal geeft een bijzondere inkijk in het optreden van Groep 10. Veel documenten uit die tijd zijn in 1944 vernietigd, toen het gerucht ging dat de geallieerden in aantocht waren.


Foto: Digitaal Dagblad