Turkije trekt beveiliger consulaat terug

mainImage
Turkije trekt beveiliger consulaat terug

De beveiliger, die in mei pepperspray gebruikte tegen een lastige bezoeker op het Turkse consulaat in Rotterdam, wordt niet vervolgd. Turkije heeft de medewerker teruggetrokken. Hij heeft een diplomatieke status.

In mei werkten beveiligers een Koerdische man het consulaat aan de Schiedamse Vest uit. Dat deden zij met pepperspray. De bezoeker werd overgedragen aan de politie. Doordat er met pepperspray gespoten werd, werden enkele andere bezoekers onwel. Zij moesten destijds door ambulancepersoneel behandeld worden.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zei na het voorval tegenover de gemeenteraad dat de Turkse beveiligers niet in het bezit waren van een vergunning om pepperspray te gebruiken. Daardoor maakten de beveiligers zich schuldig aan illegaal wapenbezit.

Spanningen
Het Openbaar Ministerie begon een onderzoek, maar concludeerde later dat de beveiliger die pepperspray zou hebben gebruikt niet strafrechtelijk vervolgd kan worden omdat hij een diplomatieke status heeft.

De zaak werd overgeheveld naar het ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens een woordvoerder van het ministerie tegenover de NOS is de kwestie in overleg met Turkije opgelost, doordat Ankara zelf heeft besloten de beveiliger terug te trekken.

In september heeft Turkije de consul-generaal in Rotterdam al vervangen. Tussen hem en Aboutaleb waren spanningen ontstaan door onder meer het bezoek van de Turkse minister van Familiezaken aan Rotterdam in 2017. Volgens Aboutaleb was de consul ook verantwoordelijk voor het gebruik van pepperspray door zijn personeel.


| Foto: Digitaal Dagblad