Dagblad010 | Verdachte opgepakt voor moord Delft

Verdachte opgepakt voor moord Delft

mainImage
Verdachte opgepakt voor moord Delft

De politie heeft een verdachte opgepakt in het onderzoek naar de moord op de Delftse crimineel Karel Pronk. De man werd dinsdag kort na het schietincident aangehouden, heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Het gaat om een 28-jarige man uit Delft.

Pronk (60) werd dinsdag aan het eind van de ochtend neergeschoten bij een koffiehuis aan het Kalverbos in Delft. Hij bezweek ter plaatse aan zijn verwondingen. De verdachte werd rond 13.00 uur nog geen kilometer verderop op de Insulindeweg in Delft in de auto aangehouden.

Pronk had een reputatie als onderwereldfiguur. Hij ontsnapte tot tweemaal toe met geweld uit een gevangenis, waarbij bewakingspersoneel werd gegijzeld. In 1991 werd hij veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het uitlokken van de moord op een tuinder in Rijswijk. Het motief voor die moord is duister gebleven.

In 2009 legde de rechter Pronk een celstraf van zes jaar op voor het leiden van een criminele organisatie, wietteelt en het bezit van een wapenarsenaal. Een jaar eerder werd hij in Spanje gearresteerd omdat hij een lading hasj in zijn auto vervoerde. Pronk zou de laatste jaren veel in Spanje hebben vertoefd.

Volgens Pronks advocaat Jan-Hein Kuijpers was Pronk al geruime tijd ''met pensioen" en niet meer actief in de misdaad.


Foto: Digitaal Dagblad