Uitspraak in zaak moorden in jaren negentig

mainImage
Uitspraak in zaak moorden in jaren negentig

Is Albert B. verantwoordelijk voor het doden en verkrachten van twee vrouwen in Rotterdam ruim een kwart eeuw geleden? De officier van justitie vindt van wel, zij eiste een gevangenisstraf van twintig jaar tegen hem. De Rotterdamse rechtbank doet donderdag uitspraak.

De 59-jarige B. zou in 1990 de 45-jarige dakloze Berendina Stijger hebben gedood en een jaar later de 22-jarige prostituee Francis Garcia-Hofland. ''De vrouwen zijn op afschuwelijke wijze van het leven beroofd. Respectloos, bruut en wreed", aldus de officier van justitie tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak. De politie kwam B. begin vorig jaar op het spoor na een DNA-verwantschapsonderzoek. Zijn DNA kwam overeen met sperma dat bij de vrouwen was gevonden.

Beide moorden hadden veel overeenkomsten: de lichamen van de vrouwen werden buiten gevonden, ze waren deels bedekt, ze zijn met messteken in de hals om het leven gebracht en bij alle twee is een spermaspoor van B. gevonden.

B. is schizofreen en heeft psychotische stoornissen. In de rechtbank hield hij telkens warrige betogen, onder meer over pen en papier dat hij wilde hebben, en af en toe leek hij zelfs in slaap te vallen. Wel was hij consequent in zijn ontkenning, hij heeft naar eigen zeggen de moorden en verkrachtingen niet gepleegd.


Foto: Digitaal Dagblad