Veilige Veste gaat aan Rotterdam voorbij

mainImage
Veilige Veste gaat aan Rotterdam voorbij

De Veilige Veste - een centrum waar slachtoffers van onderdrukking, uitbuiting en geweld veiligheid en bescherming genieten - komt niet in Rotterdam, maar in Capelle aan den IJssel. Daar is een pand gevonden dat voldoet aan de wensen van de organisatie. Het bestuur van de Veilige Veste wilde zich in Rotterdam vestigen, maar kon bij de gemeente Rotterdam geen gewenst pand kopen. De Veilige Veste krijgt van de Postcodeloterij 1 miljoen subsidie.

Leefbaar Rotterdam vindt het misser van jewelste dat Rotterdam er niet in geslaagd is om De Veilige Veste aan een pand te helpen, omdat de spoeling van maatschappelijk vastgoed in de havenstad door verkoop steeds minder wordt. ''Terwijl er door de organisatie juist voor Rotterdam was gekozen vanwege de bewezen slagkracht van deze stad'', klaagde raadslid Tanya Hoogwerf, die niet alleen stond in haar teleurstelling. Ook D66, VVD, SP en CDA vielen haar bij.

''Helaas bleek hier van slagkracht geen sprake'', aldus Hoogwerf. ''Rotterdam is gewoon niet in staat gebleken om een geschikte locatie te vinden om een groep vrouwen een plek in de maatschappij te bieden. En daarmee hebben we de kans voorbij laten gaan om te laten zien dat we dit belangrijk vinden. Bovendien is het een project waar de stad geen stuiver aan hoefde te betalen. En het is niet te filmen op hoeveel fronten er fouten zijn gemaakt. Men heeft vijf maanden moeten wachten op een taxatierapport, omdat het in de la van Onderwijs terecht was gekomen, terwijl het bij Welzijn hoort.''

Wethouder Bas Kurvers krabde iets van de reden van de boosheid af met de mededeling dat er weldegelijk panden waren aangeboden. Twee in Hoogvliet, en één in Overschie. De eerste twee waren niet naar de zin van Veilige Veste en de tweede te tijdelijk. Ook had er volgens hem geen taxatie plaatsgevonden bij een andere locatie, maar was er een professionele waardeschatting gemaakt. ''Ja maar wel na pas vijf maanden'', mopperde Hoogwerf.

De vestiging van de Veilige Veste in Capelle aan den IJssel wordt de tweede in Nederland. De eerste staat in Leeuwarden.


Foto: Digitaal Dagblad