Vernieuwde Berkelplein vrijdag open

mainImage
Vernieuwde Berkelplein vrijdag open

Het vernieuwde Berkelplein in Kralingen wordt vrijdag officieel geopend door wethouder buitenruimte Bert Wijbenga en hoogheemraad Paul van den Eijnden van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard. De nieuwe inrichting van het plein is in samenwerking met de Arentschool, kinderopvang Mundo, stichting DOCK en bewoners tot stand gekomen. Een waterberging onder het plein draagt bij aan een klimaatbestendig Rotterdam.

In overleg met de buurt is het Berkelplein opnieuw ingericht met nieuwe speeltoestellen voor verschillende leeftijden, straatmeubilair en meer groen. Een al bestaand kunstwerk geeft nu samen met de nieuwe inrichting en beplanting vorm aan een veilig groen plein om te verblijven, te spelen en elkaar te ontmoeten.

Door klimaatverandering hebben we te maken met extreem weer. Hevige regenbuien kunnen zorgen voor overlast in de stad. In stedelijke gebieden met veel bebouwing, asfalt en betegelde tuinen kan het water niet weg of kan het riool de hoeveelheid water niet aan. Daarom is er onder het Berkelplein is een waterinfiltratievoorziening aangebracht. Op die manier neemt het plein het overtollige water op en werkt de bodem als een spons.

De infiltratiekratten hebben holle ruimtes en houden het water tijdelijk vast, zodat het langzaam in de bodem kan zakken. Onder het Berkelplein is nu plek voor ruim 3.500 volle badkuipen aan regenwater. Deze oplossing neemt bovengronds geen ruimte in beslag, waardoor het plein multifunctioneel gebruikt worden: ondergronds een waterberging, bovengronds een speelplein en een aantrekkelijke ontmoetingsplek. De regen die op en rond het plein valt stroomt via een speciaal regenwaterriool naar de infiltratiekratten. Het regenwater is relatief schoon en wordt gescheiden van het afvalwater van de omliggende huizen. De realisatie van dit waterplein betekent weer een stap op weg naar een klimaatbestendige stad.

 

 


Foto: Digitaal Dagblad