(VIDEO): Cees Schaap over witwassen

mainImage
(VIDEO): Cees Schaap over witwassen

De Barendrechtse wethouder Cees Schaap leverde vanavond als fraude-expert een bijdrage aan het WNL-televisieprogramma Stand van Nederland, waarin de witwaspraktijken bij kapsalons aan de kaak worden gesteld. In Nederland is er de laatste tien jaar een wildgroei aan zelfstandige kappers ontstaan en dat is niet voor niets bleek uit de uitzending op NPO2 die deels op de Beijerlandselaan in Rotterdam werd opgenomen.

Nederland telt een recordaantal kapperszaken. Echter is het aantal mensen dat in een kapperszaak werkt in de afgelopen tien jaar niet toegenomen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Kapperszaken worden als een geschikte manier om wit te wassen gezien. “Een ander voorbeeld is bijvoorbeeld de zonnebankstudio”, vertelt fraude-expert Cees Schaap in de nieuwe aflevering van het WNL-programma Stand van Nederland. “Alleen drie zonnebankstudio’s in één straat valt op, en drie kappers niet.”

Naast een criminaliteitsprobleem is het witwassen via een kapperszaak ook een concurrentievervalsend probleem. “De echte, van oudsher legitieme kappers zuchten onder te toegenomen concurrentie. Zij vragen zich ook af hoe het toch mogelijk is dat er zoveel kapperszaken openen in de omgeving.”

Waarom een kapperszaak bij uitstek een ‘geschikte manier’ is om zwart geld wit te wassen, is dat -in tegenstelling tot bij een winkel- de omzet bij de kapper niet gerelateerd is aan de inkoop. “De inkoop heeft geen relatie met de totale omzet, omdat de dienstverlening het knippen van haren is”, vertelt Schaap, die in Barendrecht ook als wethouder (vastgoed) werkzaam is.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8vEvoE7-VYE?start=2" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Foto: Digitaal Dagblad