(VIDEO): Winkels worden woningen

mainImage
(VIDEO): Winkels worden woningen

Rotterdam gaat leegstaande winkels in Feijenoord, Oude Noorden, Liskwartier, Crooswijk en Charlois veranderen naar woningen of andere voorzieningen, zoals een fysio of huisartsenpraktijk. Het gaat om negentig leegstaande winkelpanden.

Wethouder Barbara Kathmann schrijft in een brief aan de gemeenteraad dat ze deze vier gebieden heeft aangewezen als proefgebieden. De transformatie van de gebieden gebeurt zoveel mogelijk gegroepeerd, waarbij dus zoveel mogelijk panden in een gebied tegelijk veranderen. Hierdoor kunnen winkelgebieden versneld een nieuwe functie krijgen. De proef duurt drie jaar en de maatregelen worden jaarlijks geëvalueerd.

De gemeente heeft onderzoek gedaan welke winkelgebieden nog toekomstbestendig zijn en welke geen toekomst als winkelgebied hebben. De gemeente stelt zogenoemde transformatiemanagers aan. Zij gaan in de volgende wijken en straten proactief met vastgoedeigenaren in gesprek:


  • Oude Noorden, Liskwartier: Tollenstraat, Noordsingel, Bergweg, Benthuizerstraat, Roderijselaan, Roderijsestraat

  • Feijenoord: Strevelsweg, Riederlaan, Putsebocht

  • Charlois: Katendrechtse Lagedijk, Wolphaertsbocht

  • Crooswijk: Crooswijkseweg


Crooswijk

Voor Crooswijk en winkelstraat Crooswijkseweg ligt er een grotere opgave. De Crooswijkseweg kan niet langer alleen worden beschouwd als een winkelgebied. De straat blijft zijn functie als centrale ontmoetingsplek in de wijk behouden maar naast commerciële functies, zullen maatschappelijke en culturele functies hand in hand gaan. Daarbij wordt gestreefd naar meer diversiteit en meer aantrekkingskracht van de straat. In Crooswijk is daarom niet een transformatiemanager maar een verbindingsmanager gestart.

Stadsbreed vervolg


Als vastgoedeigenaren bereid zijn om mee te werken, helpt de gemeente hen bij het vergunningentraject. Ook kunnen zij een beroep doen op een hiervoor speciaal ingestelde expertpool van architecten, bouwkundigen of financieel adviseurs.

Volgens Kathmann moet de pilot inzicht geven in welke maatregelen uiteindelijk succesvol zijn. ‘’Daarna gaan we onderzoeken of het wenselijk is om aan de succesvolle maatregelen stadsbreed een vervolg te geven.’’


Foto: Digitaal Dagblad